26. juuli 1998 kell 22:00

Valitsus esitas Maapanga haldurite kandidaadid

Pankrotihalduri kandidaadid esitab Maapanga võlausaldajate koosolekule Eesti Pank vastavalt talle tehtud ettepanekutele. «Esitasime kolm kandidaati, üks neist on praegune pankrotihaldur Maire Arm. Leiame, et pankrotihaldureid peakski olema kolm, sest valdkond on väga mahukas,» rääkis rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urm. Teiste kandidaatide nimesid ei soovinud Urm veel avaldada.

Kandidaadid valis valitsus pankrotihaldurite nimekirjast ja valimine läks Urmi väitel suuremate vaidlusteta. «Tegemist on piisavalt heade juristide ja pangandusspetsialistidega,» ütles Urm. Erakonnad pole enda väitel kandidaatide esitamises kaasa rääkinud.

Urmi sõnul on loomulik, et valitsus tahab aktiivselt kaasa rääkida Maapanga pankrotihalduri määramises. «See on täiesti normaalne, sest riik on ju Maapanga suurim võlausaldaja,» lausus Urm.

Riigil jäi Maapanka pool miljardit krooni, millele lisandub 271 mln krooni eraisikute hoiuseid ja 167 mln krooni äriühingute raha.

Seni on valitsuse kandidaadid ka ainsad Maapanga pankrotihalduri kohale pürgijad, sest Eesti Panga avalike suhete juhi Andrus Kuusmanni sõnul pole teised võlausaldajad pankrotihalduri kandidaate esitanud. «Konkreetset otsust, mitu võiks pankrotihaldureid olla, pole veel langetatud, kuigi arutelusid on sel teemal olnud,» märkis Kuusmann.

Urm sõnas, et Maapanga pankrotihalduri koht on päris ihaldatav. «Kui midagi on maas, lendab ikka kärbseid ligi. Aga raha pole ei ministeeriumile ega valitsusele keegi käinud pakkumas,» kinnitas ta.

Maapanga nõukogu otsustas panga likvideerida 8. juunil. Ajutise pankrotihalduri Maire Armi kinnitas Tallinna linnakohus koos Maapanga pankrotimenetluse algatamisega 1. juulil. 19. augustil koguneb Maapanga võlausaldajate koosolek, mis valib pankrotihaldurid, kelle peab taas kinnitama kohus.

Hetkel kuum