Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Osaühingul kolme liiki juhatajad

  Kui osaühingul on üks juhatuse liige (juhataja) ning nõukogu puudumise tõttu valivad osanikud juhataja, tõuseb küsimus, kes kirjutab alla uue juhataja äriregistrisse kandmise avaldusele (vt ÄP 27.07.1998). Seisukoht, et avaldusele võib alla kirjutada uus juhataja, on õige. Äriseadustiku §174 sätestab üldreeglina osanike otsuse kohese jõustumise.
  Järeldus, et juhataja saab volitused täies ulatuses kohe pärast valituks osutumist, on järgnevatel täpsustustel aluseks. Praktika, kus tagasikutsutud, kuid veel äriregistris registreeritud juhataja kirjutab alla avaldusele, tuleb lugeda seadusega vastuolus olevaks. ÄS §144 lg 3 järgi kirjutab äriregistrile esitatavatele kõikidele avaldustele alla juhataja. Puudub nõue, et seda peab tegema registrisse kantud juhataja.
  Eksisteerib vastuolu ÄSi sätete vahel: osanike otsus juhataja valimise kohta jõustub koheselt ning äriregistri kanded kehtivad kolmandate isikute suhtes õigetena. Kolmandal isikul on võimalus sõlmida tagasikutsutud (volitusteta isik), kuid äriregistrist kustumata juhatajaga lepinguid. Kuni äriregistrisse kandmiseni ei pea kolmas isik aktsepteerima valituks osutunud juhatajat.
  ÄSi §184 lg 1 tuleks täiendada sättega, mille kohaselt avaldusele lisatakse tagasikutsutud juhataja kirjalik avaldus, et ta on teadlik osanike otsusest. Kui endise juhataja avaldust ei ole võimalik saada, siis lisatakse dokumendid selle põhjuste kohta. ÄS võiks sätestada, et osaühingu koosoleku, kus valitakse uus juhataja, protokolli tõestab notar. Äriregistri kande tegemiseni loetakse protokoll õigeks kolmandate isikute suhtes. Juhataja kohta kannete läbivaatamise tähtaega peaks lühendama.
  Lähtudes eelnevast võib tõstatada küsimuse, kes praegu reaalselt esindab ja juhib osaühingut osanike otsuse ja uue juhataja registrisse kandmise vahelisel perioodil?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Bigbank kodulaenudest: kriitiline piir on käes
Bigbanki välja antud keskmine kodulaen oli juunis 127 100 eurot. See on aasta varasemaga võrreldes neljandiku võrra suurem, kuid viimased kuud püsib maht samal tasemel.
Bigbanki välja antud keskmine kodulaen oli juunis 127 100 eurot. See on aasta varasemaga võrreldes neljandiku võrra suurem, kuid viimased kuud püsib maht samal tasemel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.