Osaühingul kolme liiki juhatajad

17. august 1998, 00:00

Kui osaühingul on üks juhatuse liige (juhataja) ning nõukogu puudumise tõttu valivad osanikud juhataja, tõuseb küsimus, kes kirjutab alla uue juhataja äriregistrisse kandmise avaldusele (vt ÄP 27.07.1998). Seisukoht, et avaldusele võib alla kirjutada uus juhataja, on õige. Äriseadustiku §174 sätestab üldreeglina osanike otsuse kohese jõustumise.

Järeldus, et juhataja saab volitused täies ulatuses kohe pärast valituks osutumist, on järgnevatel täpsustustel aluseks. Praktika, kus tagasikutsutud, kuid veel äriregistris registreeritud juhataja kirjutab alla avaldusele, tuleb lugeda seadusega vastuolus olevaks. ÄS §144 lg 3 järgi kirjutab äriregistrile esitatavatele kõikidele avaldustele alla juhataja. Puudub nõue, et seda peab tegema registrisse kantud juhataja.

Eksisteerib vastuolu ÄSi sätete vahel: osanike otsus juhataja valimise kohta jõustub koheselt ning äriregistri kanded kehtivad kolmandate isikute suhtes õigetena. Kolmandal isikul on võimalus sõlmida tagasikutsutud (volitusteta isik), kuid äriregistrist kustumata juhatajaga lepinguid. Kuni äriregistrisse kandmiseni ei pea kolmas isik aktsepteerima valituks osutunud juhatajat.

ÄSi §184 lg 1 tuleks täiendada sättega, mille kohaselt avaldusele lisatakse tagasikutsutud juhataja kirjalik avaldus, et ta on teadlik osanike otsusest. Kui endise juhataja avaldust ei ole võimalik saada, siis lisatakse dokumendid selle põhjuste kohta. ÄS võiks sätestada, et osaühingu koosoleku, kus valitakse uus juhataja, protokolli tõestab notar. Äriregistri kande tegemiseni loetakse protokoll õigeks kolmandate isikute suhtes. Juhataja kohta kannete läbivaatamise tähtaega peaks lühendama.

Lähtudes eelnevast võib tõstatada küsimuse, kes praegu reaalselt esindab ja juhib osaühingut osanike otsuse ja uue juhataja registrisse kandmise vahelisel perioodil?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing