• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Osaühingul kolme liiki juhatajad

  Kui osaühingul on üks juhatuse liige (juhataja) ning nõukogu puudumise tõttu valivad osanikud juhataja, tõuseb küsimus, kes kirjutab alla uue juhataja äriregistrisse kandmise avaldusele (vt ÄP 27.07.1998). Seisukoht, et avaldusele võib alla kirjutada uus juhataja, on õige. Äriseadustiku §174 sätestab üldreeglina osanike otsuse kohese jõustumise.
  Järeldus, et juhataja saab volitused täies ulatuses kohe pärast valituks osutumist, on järgnevatel täpsustustel aluseks. Praktika, kus tagasikutsutud, kuid veel äriregistris registreeritud juhataja kirjutab alla avaldusele, tuleb lugeda seadusega vastuolus olevaks. ÄS §144 lg 3 järgi kirjutab äriregistrile esitatavatele kõikidele avaldustele alla juhataja. Puudub nõue, et seda peab tegema registrisse kantud juhataja.
  Eksisteerib vastuolu ÄSi sätete vahel: osanike otsus juhataja valimise kohta jõustub koheselt ning äriregistri kanded kehtivad kolmandate isikute suhtes õigetena. Kolmandal isikul on võimalus sõlmida tagasikutsutud (volitusteta isik), kuid äriregistrist kustumata juhatajaga lepinguid. Kuni äriregistrisse kandmiseni ei pea kolmas isik aktsepteerima valituks osutunud juhatajat.
  ÄSi §184 lg 1 tuleks täiendada sättega, mille kohaselt avaldusele lisatakse tagasikutsutud juhataja kirjalik avaldus, et ta on teadlik osanike otsusest. Kui endise juhataja avaldust ei ole võimalik saada, siis lisatakse dokumendid selle põhjuste kohta. ÄS võiks sätestada, et osaühingu koosoleku, kus valitakse uus juhataja, protokolli tõestab notar. Äriregistri kande tegemiseni loetakse protokoll õigeks kolmandate isikute suhtes. Juhataja kohta kannete läbivaatamise tähtaega peaks lühendama.
  Lähtudes eelnevast võib tõstatada küsimuse, kes praegu reaalselt esindab ja juhib osaühingut osanike otsuse ja uue juhataja registrisse kandmise vahelisel perioodil?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Hiina suurfirma võimalik pankrot ähvardab kogu regiooni majandust
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarast mööda
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
MESi koroonalaenude eest vastutanud EKRE minister: mina ei tea midagi
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.