17. august 1998 kell 22:00

Võru Juust jätkab piima ostmist väiketootjailt

Paljud piimatootjad Võrumaal on ärevuses -- AS Võru Juust reorganiseerib oma «pukipiimaringe».

1. jaanuariks 1999. aastal jääb tõesti praeguse 14 piimaringi asemel alles 10 uue marsruudiga ringi. Reorganiseerimine on olnud pidev, näiteks 1997. a oli piimaringe 19. Muudatused on tingitud majanduslikest põhjustest, sest väiketootjatelt varutava piima kogus pidevalt väheneb. Samas aga on kasvanud piima kokkuost aasta esimesel poolel 150% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Tootjate lõikes on võrreldes eelmise aasta esimese 6 kuuga piimavarumine muutunud järgmiselt: lepinguliste suurtootjate toodang oli 131%, lepingulistel talunikel 126% ja väiketootjatel 81%. Väiketootjate müüdavat piima oli vähem 400 tonni. Väiketootjate osakaal väheneb pideval. Kümme aastat tagasi oli see kogu varutava piima koguses üle 30%, nüüd vaid 7,4%.

Mis aga muutub seoses reorganiseerimisega tootja jaoks? Kõige lühemalt vastates -- ei midagi olulist. AS Võru Juust ei lõpeta piima kokkuostu väiketootjatelt. Muidugi ei ole meil täna võimalik öelda, millised otsused võivad tulla võimuorganitelt.

Piimaringide reorganiseerimist oleme planeerinud nii, et varumine muutuks efektiivsemaks. Kui öeldakse, et nüüd muutub paljudel väiketootjatel piima müük võimatuks, siis nii see ei ole. Näiteks sulgesime nn Urvaste ringi, kuid selle marsruudi katavad nüüd autod kahelt lähedaselt ringilt.

Veidi suurem muudatus on otsus hakata uueks aastaks sõlmima lepinguid vaid nende tootjatega, kelle 1998. aastal Võru Juustule müüdava piima kogus oli 25 tonni või rohkem. Sellise otsuse võtsime vastu, sest ei saa garanteerida kõigi lepingutingimuste täitmist väga väikeste toodangukoguste puhul. 25tonnine aastatoodangu piir lepingu tarbeks on Eestis üks väiksemaid.

Hetkel kuum