23. august 1998 kell 22:00

Vali tasuv tegevusala

Ettevõtlust alustades või tegevust laiendades peab valima tegevusala. Seda tehes lähtutakse tihti emotsioonidest, isiklikest hobidest, tutvustest ja sidemetest. Sellele lisaks aga tasub alati selgitada valitud tegevusala potentsiaalne tasuvus -- missugused tegurid mõjutavad valitud kasumit pikas perspektiivis. Michael E. Porter on loonud mahuka analüüsiraamistiku, mida võib hellitavalt kutsuda Porter's Five. Selle põhjal mõjutavad valitud tegevusalal ettevõtluskasumit eelkõige:

- alal valitsev konkurents (mida tihedam, seda väiksem kasum);

- uute konkurentide alale tulemise tõenäosus (mida väiksem, seda suurem kasum);

- korvavate toodete olemasolu (mida vähem, seda suurem kasum);

- tarnijate läbirääkimisjõud (mida väiksem, seda paremad ostutingimused ja suurem kasum);

- klientide läbirääkimisjõud (mida väiksem, seda paremad müügitingimused ja suurem kasum).

Hetkel kuum