24. august 1998 kell 22:00

Maksuamet soovib kaotada talunike maksusoodustuse

Tulumaksuseaduse kohaselt on füüsilisest isikust maksumaksja omatoodetud töötlemata põllumajandussaaduste realiseerimisest saadud tulu kuni 35 000 krooni ulatuses tulumaksuvaba. Maksuvabastus kehtib põllumajandusega tegelevatele füüsilisest isikust ettevõtjatele juba kolmandat aastat.

Suurem osa maksuametile eelmisel aastal tulusid deklareerinud talunikest sai kasumiks kuni 35 000 krooni, rääkis maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerd. Sarnane olukord oli tema sõnul ka eelmisel aastal. 1997. aastal jäi maksuameti andmetel 35 000 krooni piiresse üle 12 000 taluniku tulu, kokku deklareeris põllumajanduslikku tulu 16 600 füüsilisest isikust ettevõtjat.

Maksustatavat tulu teenis eelmisel aastal ainult 650 põllumajandusliku ettevõtlusega tegelejat kokku 10,9 miljoni krooni eest.

Maksuameti peadirektor Kalev Järvelill on veendunud, et enamik talupidajaid kasutab maksuvabastuse summat sihilikult oma tulude-kulude nulli ajamiseks. «Põllumajandus on tegelikult ka üks suuremaid varimajanduse valdkondi,» väitis ta.

Talunikud on Järvelille sõnul maksuametile viimastel aastatel probleemiks olnud, sest nad tasuvad makse minimaalselt, kuid kasutavad samal ajal maksusoodustusi. «Tulumaksu nad tavaliselt ei maksa, sest sotsiaalmaksu maksavad nad tavaliselt minimaalse palga pealt,» sõnas Järvelill.

«Mina isiklikult olen seisukohal, et kõik maksusoodustused ei kanna seda eesmärki, milleks nad poliitikute poolt on arvatud,» lausus maksuameti juht. «See tekitab ainult ebavõrdsust.»

Järvelill ütles, et talunike oma tarbeks kasutatud toodang tuleks maksustada erisoodustusena nii tulu- kui sotsiaalmaksuga. «Seadus võimaldab seda teha ka praegu, kuid tehniliselt on see keerukas,» lisas ta.

Ühe tundmatuks jääda soovinud harrastustaluniku sõnul arveldavad väiketalunikud enamasti omavahel kviitungite ja arveteta.

«Kui ma ostan 8000 krooni eest kaeru, siis maksan mustalt, muidu mulle ei müüdagi,» väitis talunik. «Sisuliselt maksan ma põllumajandustegevusele peale, ainult traktoriremondi sain ametlikult töökojas vormistada.»

Põllumajanduskonsultandi Raul Rosenbergi sõnul ei tavatse eelkõige väiketalunikud raamatupidamises kõiki kulusid kajastada.

Hetkel kuum