Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas toiduainete importijaid tuleks hakata litsentseerima?

  Litsentseerimine korrastaks turgu. Võib-olla mõned väiksemad tegelased ja hämarad firmad ning ärimehed peaksid oma tegevuse lõpetama.
  Kui litsents maksab 50 000 krooni, siis ei ole see midagi märkimisväärset ja sellisel juhul ei ole mul midagi litsentseerimise vastu. Näen litsentseerimises rohkem positiivset kui negatiivset.
  Praegu küll see valdkond kuidagi reguleeritud ei ole ja igaüks, kes soovib midagi siia turule tuua, seda ka teeb. See, kas tegemist on ka kvaliteetse kaubaga, on üks suur küsimärk. Kui käime näiteks turgudel ringi, siis leiame sealt kahtlase päritoluga kaupa.
  Ka meil endal on olnud palju probleeme võltsitud kaubaga. Kuulsaid kaubamärke, nagu Nescafe, tehakse Ida-Euroopa riikides järele ja need imbuvad ka meie turule. Selline kaup rikub ka meie poolt turustatava kauba imagot. Kui litsentseerimine tuleb, siis on natukenegi võimalik sellel asjal silma peal hoida. Täna on mingi firma X, mille kontori aadressiks on mõne lammutatud maja aadress, ja firmani on võimatu jõuda. Järgmine kord toob ta kauba juba mõne teise firma nime all.
  See valdkond ei vaja litsentseerimist. Kui piirid ei pea ja must kaup tuleb sisse, siis litsents kas on või ei ole, aga sellist kaupa tuuakse jätkuvalt sisse.
  Litsentseerimine aitab küll turgu korrastada, kuid musta kauba puhul ei ole probleemiks mitte litsentsi olemasolu, vaid see, milline on kontrollimehhanism. Ma ei usu, et pärast litsentseerimist jääb kaubapakkumine väiksemaks.
  Litsents ise ei taga veel kvaliteeti. See suurendab ainult paberimajandust, mis kasvab üle pea, sest jaekaupmees peab igalt kaubatoojalt hakkama nõudma litsentsi. Sarnane olukord on praegu alkoholiga, kus maaletoojatele ja jaemüüjatele esitatavad nõuded on väga koormavad, kuid samas must alkohol vohab ikkagi edasi. Sellised reeglid koormavad ausaid kaupmehi. Need, kes ajavad äri ebaausalt, ainult vilistavad reeglitele ja neil läheb elu veelgi kergemaks. Litsentsitasu maksab kokkuvõttes kinni ikkagi jaekaupmees või lõpptarbija.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.