30. august 1998 kell 22:00

Nestel lootus osta Eesti Gaasi

Sarnet ütles, et läbirääkimised on Nestega peetud ning aktsiate hinna osas on kokku lepitud. Ta ei öelnud, mis hinnaga kavatseb agentuur Eesti Gaasi aktsiad Nestele müüa, kuid kinnitas, et see on enam-vähem sama, millega ostavad riigile kuuluvad aktsiaid Eesti Gaasi suuraktsionärid Gazprom ja Ruhrgas.

Ruhrgas ja Gazprom suurendavad oma osalust Eesti Gaasis 17%, makstes riigile 12 250 krooni 1000kroonise nominaalhinnaga aktsia eest ehk umbes 80 miljonit krooni.

Sarneti sõnul tegi Nestega läbirääkimised raskeks asjaolu, et kui Ruhrgasi ja Gazpromiga lepiti aktsiate hind kokku väärtpaberituru kõrgseisus, siis nüüd on olukord oluliselt teine. «Ehkki neid asjaolusid otseselt üle ei kantud, kuid eks teatud psühholoogiline mõju on välisinvestoril otsuse langetamisel olemas,» rääkis Sarnet.

Juhul kui Nestele aktsiaid mingil põhjusel ei müüda, on Sarneti sõnul ainus alternatiiv jätta Eesti Gaasi aktsiad edasi riigi kätte.

«Kui korraldada nende aktsiate müügiks uus konkurss, ei pruugiks praeguses olukorras nii head hinda saada ning me rikuksime pikaks ajaks ära suhted Gazpromi ja Ruhrgasiga,» lausus Sarnet. «See on kaunis riskantne.»

Küsimusele, mis ajal aktsiad Neste omandusse lähevad, vastas Sarnet, et Neste sooviks selle asjaga ühele poole saada oktoobris.

Hetkel kuum