10. september 1998 kell 22:00

Kohus kuulutas välja Bekkeri omaniku pankroti

Kohtu otsus venis pool aastat, sest polnud selgunud Hoisti Kraana omandivaidlused, ütles ajutine pankrotihaldur Arno Mägi.

Võlausaldajad saavad nõudeid esitada kahe kuu vältel, esimene koosolek toimub 1. oktoobril.

AS Hoisti Kraana oli ühemehefirma, millele kuulus 51 protsenti Kopli Bekkeri sadamat haldavast pankrotistunud Balti Baasist.

Hoisti Kraana pantis mullu kevadel oma aktsiad Vene Orenburgneftile naftaterminaali rahastamise katteks.

Aasta eest toimunud avalikul enampakkumisel müüdi kõik Hoisti Kraana aktsiad 34,7 miljoni krooni eest pandipidajale Orenburgneftile, kes müüs aktsiad samal päeval edasi kütusefirma Eriõli tütarfirmale Diopsiid. Väidetavalt oli aktsiamüük alusetu, sest pant polnud veel avanenud. Hoisti Kraana tühistas oksjonil müüdud aktsiad ja lubas firma äriregistrisse kandmisel vormistada nende asemele uued.

Hoisti Kraana omanik ja tegevjuht Raigo Pert vaidlustas kohtulikult nii aktsiate müügi kui edasimüügi.

Augusti lõpus lõppes Orenburgnefti ja Hoisti Kraana kohtuvaidlus aktsiate pandilepingu tunnistamisest Venemaa firma võiduga. Tallinna linnakohus algatas Hoisti Kraana pankrotimenetluse metalli hulgimüügiga tegeleva Rautaruuki Eesti avalduse alusel märtsis ja pidi selle välja kuulutama aprillis. Firma nõue Hoisti Kraana vastu küünib 10,26 miljoni kroonini.

Hoisti Kraana käive oli Krediidiinfo andmetel 1996. aastal 9,5 miljonit ja kahjum 5,4 miljonit krooni. Hoisti Kraana maksuvõlg oli selle aasta veebruari alguses ligi 200 000 krooni. Ettevõtte aktsiakapital on 8 miljonit krooni.

Balti Baasi kuulutas kohus pankrotistunuks veebruaris ja 81 miljoni kroonini küündivate võlanõuete omanikud otsustasid ettevõtte likvideerida.

Kõik Balti Baasi võlausaldajad vaidlustasid oma nõuete mittetunnustamise, seetõttu võivad Bekkeri sadamaga seotud firmade pankrotiprotsessid kesta aastaid. BNS

Hetkel kuum