10. september 1998 kell 22:00

Taanlased valmis devalveerima

Eile avaldatud avaliku arvamuse küsitluse tulemuste põhjal toetas valitsuse tegevust 31% küsitletutest, veel kolm kuud tagasi oli toetus 52%. Nii äkiline toetuse langus on konjunktuurianalüüsi instituudi (IKA) andmeil Taani rekord. Isegi Poul Schlüteri kodanlik valitsus, mis pani rahva aastail 1986--1987 nn kartulikuurile, ei kogenud säherdust populaarsuse langust.

Sotsiaaldemokraadist peaministri Poul Nyrup Rasmusseni vastu on usaldust kahandanud eelkõige kevadel valitsuse esitatud säästupakett, mille põhilöök on sihitud kodumajapidamiste vastu. Paketi eesmärk on kahandada importkaupade ja -teenuste tarbimist.

Raha toob sisse põhiliselt eksport, kuid Aasias, Venemaal ja Ladina-Ameerikas tekkinud suured majandusraskused on Taani eksporti tublisti kärpinud. Eile avaldatud andmetel oli Taani maksebilanss juunis 0,3 miljardi Taani krooniga miinustes.

Praegu jätkub riigis sedavõrd kiire hõive kasv, et koguni on tekkinud tööjõu puudujäägi oht. See kruvib palku üles, mis omakorda kiirendab inflatsiooni. Nüüd tahab valitsus oma abinõudega osa inimesi tööturult ära saada.

Rahvale ei meeldi valitsuse karm säästupoliitika ja üha rohkem taanlasi on hakanud pooldama krooni devalveerimist. See on küllaltki kummaline, sest Taani krooni kindel vahetuskurss on püsinud juba 16 aastat ja olnud otsekui püha lehm, keda ei tohi puutuda.

Den Danske Bank prognoosib, et riigi konkurentsivõime langeb 1999. a lõpuks 10%. DI-ÄP

Hetkel kuum