14. september 1998 kell 22:00

Clinton keskendub finantsprobleemidele

Dollari kurss alustas eile väikese tõusuga nii Saksa marga kui ka Jaapani jeeni suhtes. Tundub, et vähemalt nädala algul sõltub valuutakursside liikumine eelkõige poliitikast ja politikaanlusest.

Avalikkuse uuringud näitavad, et ameeriklased on president Clintoniga rahul ja nõustuvad tema jäämisega ametikohale kuni tähtaja lõpuni. President ise võttis eile initsiatiivi ja esitas üleskutse maailma juhtivate finantsliidrite ja ökonomistide nõupidamisele arutamaks arenevate turgude finantskriisi mõju globaalsele majandusele.

Lähipäevade märksõnaks ongi saanud nõupidamine. Olukorda Venemaal arutasid Euroopa juhtivate tööstusriikide esindajad ning maailma kümne juhtiva tööstusriigi keskpankade liidrid.

Dollar reageeris võimalusele, et presidenti ei sunnita taganema, positiivselt. Saksa marga suhtes kerkis USD reedeselt 16 kuu madalaimalt kursilt (1,67 DEMi) eile keskpäevaks 1,7065-le (13,652 kroonile). Kuid on ka selge, et dollari tugevnemine on vaid lühiajaline. Pikemaajaline trend on ilmselt dollari nõrgenemise suunas, sest turud ootavad intressimäärade alandamist Föderaalreservi poolt. Vaevalt et Clintoni algatus suudab midagi fundamentaalset muuta.

Kui dollarit ähvardab intresside kärpimine, siis Saksa keskpangal lähiajal repomäära langetamist ees ei seisa. Saksa rahvusvahelise majandusuuringute instituudi (Ifo) andmetel Saksamaad deflatsioon ei ohusta.

Vene rubla kurss tõusis eile 8,67 rublani dollar.

Hetkel kuum