14. september 1998 kell 22:00

Vene kriis ähvardab seisata Eesti maaelu

Tuhanded väikelehma- pidajad raskustes

Hinnanguliselt on niinimetatud ühelehmapidajaid umbes 30 000. Võrumaa talupidaja Sale Sokk ütles, et likvideeris kuu aega tagasi oma 18pealise lehmakarja sellepärast, et piima hind on liiga madal. «Siin ümbruskonnas on kõik oma lehmad juba ära viinud,» ütles ta. Sokule oli piima müük seni ainuke sissetulekuallikas, nüüd elab ta vanadest varudest ja otsib tööd.

ASi Maitse Lihatööstus juhataja Kalev Villemi sõnul on järjekorrad praegu peaaegu kõikides tapamajades. «Mõnel pool on järjekorrad kuni pool aastat,» ütles ta.

Lihatööstustel on loomulikult liha rohkuse üle praegu hea meel, kuid poole aasta pärast oleme ilmselt toorainepuuduses, rääkis Villem.

Valga liha- ja konservitööstuse direktor Elmut Paavel ütles, et neilgi on erasektori tapamaja järjekord detsembri lõpuni. «Kuigi omamaist liha praegu on, tuuakse ikkagi ka välismaist sisse,» rääkis Paavel. «Meie hinnad on küll kukkunud, kuid välismaine on ikkagi odavam.»

Rakvere lihakombinaadi juhatuse esimehe Peeter Maspanovi sõnul on liha pakkumine praegu tunduvalt suurem kui lihakombinaadi vajadus. «Põhiliselt soovivad veiseid müüa 1--2 lehma pidajad,» lisas ta.

Ma ei arva, et piimatootmine praeguse loomade likvideerimise tõttu väheneb, ütles põllumajandusministeeriumi arendusnõunik Ants Laansalu. «Kes praegu loomad hävitavad, annavad teed perspektiivikatele tootjatele,» sõnas ta. «Pigem tekitab loomade hävitamine terava sotsiaalse probleemi, sest likvideerivad ju 1--2 lehma pidajad, kellel loom oli lisasissetuleku allikaks.»

Laansalu sõnul on põllumajanduses praegu näha kolm selget tendentsi: väiketootmise vähenemine, kvaliteedi tõus ja produktiivsuse suurenemine.

Peaministri majandusnõunik Heido Vitsur ütles, et loomade likvideerimine tekitab maal sotsiaalseid raskusi. «Piimapuudust ma ette ei näe, sest praegu on Eestis ületootmine,» sõnas Vitsur. Ka Vitsur kinnitas, et väiketootmine väheneb, sest majanduslikus mõttes pole see efektiivne.

Lihatööstused on langetanud tooraine hinda kuni 30 protsenti. Rakvere lihakombinaadi eeskujul on lihatoodete väljamüügi hindu ka teised tööstused 5--7 protsenti alandanud.

Suurematest lihatööstustest ei langetanud kokkuostuhindu vaid Valga lihatööstus.

«Kõik väiksed lihatööstused jälgivad, mida teeb Rakvere ja orienteeruvad tema järgi,» ütles Karree lihatööstuse juhataja Silver Targo. «Kui Rakvere langetab valmistoodangu hindu, peavad ka teised seda tegema, samuti kui toorainehindadega.»

Hetkel kuum