16. september 1998 kell 22:00

Swedbank ei anna alla

Eile õhtul teatas ligi kolmandikkuHansapangast omav Swedbank, etkutsub kokku Hansapanga aktsionäride erakorralise üldkoosoleku eesmärgiga muuta Hansapanga emissiooni tingimusi.

Swedbank soovib nurjata juhatuse kavatsuse korraldada oksjoni teel 14 miljoni aktsia suunatud emissioon ühele aktsionärile. Swedbank hakkas kartma, et ei suuda oksjonil Skandinaviska Enskilda Bankeniga (SEB) konkureerida.

Esmaspäevases juhtkirjas «Lõpusirge paistab» avaldasime arvamust, et Hansapanga juhatuse kava suurendada Hansapanga emissiooni mahtu kaks korda ja viia see läbi enampakkumise korras suunatuna ühele investorile on tegelikult SEBi plaan, kuidas tõrjuda Swedbank Hansapangast eemale.

SEB tegi kõik, et muuta Hansapanga aktsiate kokkuostmine börsilt Swedbankile võimalikult kalliks. Kuna Swedbank arvestas 7 miljoni aktsia suuruse emissiooniga, siis ei lasknud ta ennast hinnatõusust häirida. Hansapanga juhatuse möödunud neljapäeval avalikuks tulnud ettepanek emissiooni mahtu kahekordistada tuli Swedbankile ootamatult ja lõi nende Hansapanga ülevõtmise plaanid sassi.

Kui SEBil oleks õnnestunud kogu emissioon ära osta, siis oleks temast saanud ka Hansapanga suurim aktsionär ja Swedbanki poolt augusti alguses käivitatud Hansapanga ülevõtmise katse oleks luhtunud. Emissiooni tingimusi muutes üritab Swedbank oma juhtpositsiooni säilitada.

Swedbank teeb Hansapanga aktsionäride erakorralisele üldkoosolekule ettepaneku anda kõigile panga aktsionäridele õigus osaleda 14 miljoni aktsia emissioonis ja on nõus ise garanteerima kogu emissiooni hinnatasemel 100 krooni.

Swedbank on arvamusel, et aktsiakapitali suurendamine tuleks läbi viia eelisõigusega emissioonis, kus kõigil aktsionäridel oleks võrdsed õigused märkida uusi aktsiaid suhtes üks neljale.

Swedbanki otsus võib kergitada Hansapanga aktsia hinda. Selleks, et aktsionäride erakorralisel üldkoosolekul oma tahtmine läbi suruda, võib ta koos liitlastega üritada oma osalust veelgi suurendada.

Samuti peaks aktsiate ostmisest olema huvitatud vastaspool ehk SEB. SEBi eesmärk on kindlasti Swedbanki kavatsuste nurjamine, sest kui Swedbanki kava realiseerub, saab temast Hansapanga suurim ja seega ka mõjuvõimsaim aktsionär.

Kahe Rootsi panga võidujooksu Hansapangale võidab see, kelle emissioonikava leiab aktsionäride toetuse. Kui lahingust väljub võitjana Swedbank, võib oodata muudatusi Hansapanga tegevjuhtkonnas.

Hetkel kuum