20. september 1998 kell 22:00

Hansapanga aktsiatest on tühine osa vabalt kaubeldav

Rõhuv enamus Hansapanga aktsiaid kuulub fondidele, asutajatele ja nende offshore-firmadele, samuti Swedbankile ja MeritaNordbankeni klientidele. Swedbankil, Skandinaviska Enskilda Bankenil (SEB) ja enamikul Hansapanga asutajatest on panga 58,8 mln aktsiast 32,7 mln aktsiat.

Kui Hansapanga kavandatava 14,7 mln aktsia emissiooni on sunnitud enda garanteeritud 100kroonise hinnaga ostma Swedbank, siis suureneb tema osalus ligi 44 protsendini. Sellisel juhul oleks vabalt kaubeldavate aktsiate protsent 35,5.

Kui aga Hansapanga tütarfirma ASi Flotten, MeritaNordbankeni klientide (sel juhul tuleb nende seast välja arvata SEB, sest enda nimel tal aktsiaid pole, eeldatavasti on need Merita kliendikontol) ning suurema osalusega offshore-firmade ning fondide aktsiad vabalt kaubeldavate aktsiate hulgast välja arvata, jääb vabalt kaubeldavaks vaid ligikaudu 2,9 mln aktsiat, mis praegusest aktsiakapitalist on 4,9%.

Juhul kui Swedbank ostaks emissiooni, jääks väikeaktsionäridele vaid 3,9% Hansapanga aktsiatest.

Tallinna börsi tegevdirektor Gert Tiivas ütles, et loomulikult on teatud piir avaliku ja mitteavaliku ettevõte vahel. «Kas see piir vabalt kaubeldavate aktsiate osas peaks olema 25%, 15%, 5%, on hea küsimus ja seda tuleb kaaluda,» märkis Tiivas. Ta lisas, et tähtis pole tegelikult mitte protsent, vaid kas aktsia on turul likviidne.

Hansapanga nõukogu esimehe Hannes Tamjärve sõnul pole kellegi huvides börsilt ära tulla. Siiski on Swedbank öelnud, et pärast emissiooni alustavad nad konsultatsioone Hansapanga juhatusega, et vähendada oma liiga suurt osalust pangas.

Tamjärve sõnul on plaan lähinädalail alustada arutlusi võimalike teiste partnerite kaasamise üle, kellele Swedbank saaks müüa osa suurosalusest Hansapangas.

Hetkel kuum