22. september 1998 kell 22:00

Rakvere kombinaadi viimne välisturg kadumas

Läti impordikeeld lööks Rakvere kombinaati miljonitesse ulatuva augu

Rakvere lihakombinaadi juht Peeter Maspanov peab põhjuseks, miks Läti valitsus kavatseb keelata Eesti liha -ja munatoodete sisseveo, seda, et Läti suurim lihatöötleja Rigas Miesnieks kasutab toorainena valdavalt Rakvere lihakombinaadilt tarnitud liha.

«Neile ei meeldinud ka, et me sulgesime Rigas Miesnieksi ebarentaabli tapamaja,» lisas Maspanov.

Läti sealiha kilohind on Rakvere praegusest hinnast 4--5 krooni kallim, veiseliha on ligikaudu sama hinnaga. Nädalas saatis Rakvere Riiga vastavalt tellimusele 40--60 tonni liha, ehk rahalises väärtuses umbes 0,8--1,2 miljoni krooni eest.

Lätis on Rigas Miesnieksi turuosa Rakvere lihakombinaadi hinnangul kuni 30%, Rakvere-suurust kombinaati Lätis pole. Miesnieks toodab päevas 20--30 tonni lihatooteid. Rakvere lihakombinaat toodab 70--120 tonni lihatooteid päevas ja tema käes on 40 protsenti Eesti turust.

Kui nüüd Lätti liha enam müüa ei saa, peame ilmselt vähendama kokkuostu kohalikelt tootjatelt ja piirdume vaid kombinaadile kuuluvalt Eksekolt saadava sealihaga, ütles Maspanov. Tema kinnitusel tuuakse toorainet Soomest vaatamata sealsele madalale hinnale vaid siis, kui omamaist liha puudu jääb. Juunis tõi Rakvere kombinaat Soomest toorainet 22 tonni, juulis 176 ja augustis 22 tonni.

Maspanovi sõnul müüb Rakvere oma toodangut praegu vaid koduturul. «Vene ja Ukraina turud on rahakriisis, leedulased teevad takistusi meie valmistoodangu müügile, Läti keelustab tooraine,» ütles Maspanov. «Vaevalt müük enam sellises mahus taastub, mis parimatel aegadel.»

Ekspordi vähenemise tõttu alandas Rakvere paar nädalat tagasi viinerite, sardellide, laste -ja juustuvorstide hindu 7% võrra ehk 2--4 kr. Toodangumahtu Rakvere vähendanud pole, ka pole ettevõte töötajaid koondanud või sundpuhkusele saatnud. Rakvere lihakombinaadis töötab umbes 800 inimest.

«Kui me lähima paari nädalaga eksporditurgusid lahti ei saa, peame toodangumahtusid vähendama,» ütles Maspanov. Tootmismahtude vähenemisega kaasneb ka osa töötajate sundpuhkusele saatmine või koondamine.

Ekspordi vähenemise tõttu oli Rakvere kombinaadi käive augustis ligi 10 miljonit krooni väiksem kui juulis. Ettevõtte augusti kasum oli 1,6 miljonit krooni, juulis teenis kombinaat kasumit 4,9 miljonit krooni.

Maspanovi sõnul ei arutanud lihakombinaadi nõukogu eile aastakasumi prognoosi ümbertegemist, sest pole veel selge, mis toimub välisturgudel lähitulevikus. Rakvere lihakombinaadi selle aasta kasumiprognoos on 27 miljonit krooni, kaheksa kuuga oli ettevõte sellest täitnud vaid 4,3 miljonit krooni.

Rakvere lihakombinaadi aktsia on viimaste nädalatega pidevalt langenud, vaid eile toimus 1,5% tõus. Aktsiaga tehti päeva jooksul kuus tehingut väärtuses 37 000 krooni, aktsia sulgus tasemel 3,60 krooni.

HF Kapitali analüütik Mairi Tonsiver ütles, et aktsiahind on juba niigi naeruväärselt madal, et see ei saa enam oluliselt kukkuda. «Poolaasta perspektiivis ma tulu teenimise võimalust aktsialt ei näe,» sõnas Tonsiver. «Pigem võivad aktsionärid oodata dividende.»

Tonsiveri sõnul on spekulandid oma positsioonid Rakvere lihakombinaadi aktsias realiseerinud ja jäänud on pikaajalised investorid. «Usun, et Rakvere hakkab taas aktsionäridele huvi pakkuma, sest soomlaste tulek näitab ju tegelikult kombinaadi väärtust,» rääkis Tonsiver. «Vaevalt nad kehva perspektiiviga ettevõtet oleks ostnud.»

Hetkel kuum