Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rakvere kombinaadi viimne välisturg kadumas

  Läti impordikeeld lööks Rakvere kombinaati miljonitesse ulatuva augu

  Rakvere lihakombinaadi juht Peeter Maspanov peab põhjuseks, miks Läti valitsus kavatseb keelata Eesti liha -ja munatoodete sisseveo, seda, et Läti suurim lihatöötleja Rigas Miesnieks kasutab toorainena valdavalt Rakvere lihakombinaadilt tarnitud liha.
  «Neile ei meeldinud ka, et me sulgesime Rigas Miesnieksi ebarentaabli tapamaja,» lisas Maspanov.
  Läti sealiha kilohind on Rakvere praegusest hinnast 4--5 krooni kallim, veiseliha on ligikaudu sama hinnaga. Nädalas saatis Rakvere Riiga vastavalt tellimusele 40--60 tonni liha, ehk rahalises väärtuses umbes 0,8--1,2 miljoni krooni eest.
  Lätis on Rigas Miesnieksi turuosa Rakvere lihakombinaadi hinnangul kuni 30%, Rakvere-suurust kombinaati Lätis pole. Miesnieks toodab päevas 20--30 tonni lihatooteid. Rakvere lihakombinaat toodab 70--120 tonni lihatooteid päevas ja tema käes on 40 protsenti Eesti turust.
  Kui nüüd Lätti liha enam müüa ei saa, peame ilmselt vähendama kokkuostu kohalikelt tootjatelt ja piirdume vaid kombinaadile kuuluvalt Eksekolt saadava sealihaga, ütles Maspanov. Tema kinnitusel tuuakse toorainet Soomest vaatamata sealsele madalale hinnale vaid siis, kui omamaist liha puudu jääb. Juunis tõi Rakvere kombinaat Soomest toorainet 22 tonni, juulis 176 ja augustis 22 tonni.
  Maspanovi sõnul müüb Rakvere oma toodangut praegu vaid koduturul. «Vene ja Ukraina turud on rahakriisis, leedulased teevad takistusi meie valmistoodangu müügile, Läti keelustab tooraine,» ütles Maspanov. «Vaevalt müük enam sellises mahus taastub, mis parimatel aegadel.»
  Ekspordi vähenemise tõttu alandas Rakvere paar nädalat tagasi viinerite, sardellide, laste -ja juustuvorstide hindu 7% võrra ehk 2--4 kr. Toodangumahtu Rakvere vähendanud pole, ka pole ettevõte töötajaid koondanud või sundpuhkusele saatnud. Rakvere lihakombinaadis töötab umbes 800 inimest.
  «Kui me lähima paari nädalaga eksporditurgusid lahti ei saa, peame toodangumahtusid vähendama,» ütles Maspanov. Tootmismahtude vähenemisega kaasneb ka osa töötajate sundpuhkusele saatmine või koondamine.
  Ekspordi vähenemise tõttu oli Rakvere kombinaadi käive augustis ligi 10 miljonit krooni väiksem kui juulis. Ettevõtte augusti kasum oli 1,6 miljonit krooni, juulis teenis kombinaat kasumit 4,9 miljonit krooni.
  Maspanovi sõnul ei arutanud lihakombinaadi nõukogu eile aastakasumi prognoosi ümbertegemist, sest pole veel selge, mis toimub välisturgudel lähitulevikus. Rakvere lihakombinaadi selle aasta kasumiprognoos on 27 miljonit krooni, kaheksa kuuga oli ettevõte sellest täitnud vaid 4,3 miljonit krooni.
  Rakvere lihakombinaadi aktsia on viimaste nädalatega pidevalt langenud, vaid eile toimus 1,5% tõus. Aktsiaga tehti päeva jooksul kuus tehingut väärtuses 37 000 krooni, aktsia sulgus tasemel 3,60 krooni.
  HF Kapitali analüütik Mairi Tonsiver ütles, et aktsiahind on juba niigi naeruväärselt madal, et see ei saa enam oluliselt kukkuda. «Poolaasta perspektiivis ma tulu teenimise võimalust aktsialt ei näe,» sõnas Tonsiver. «Pigem võivad aktsionärid oodata dividende.»
  Tonsiveri sõnul on spekulandid oma positsioonid Rakvere lihakombinaadi aktsias realiseerinud ja jäänud on pikaajalised investorid. «Usun, et Rakvere hakkab taas aktsionäridele huvi pakkuma, sest soomlaste tulek näitab ju tegelikult kombinaadi väärtust,» rääkis Tonsiver. «Vaevalt nad kehva perspektiiviga ettevõtet oleks ostnud.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Sellele sektorile ma niipea raha ei panusta
Arvate, et lennureisijad kannatavad, kui lennud ära jäävad ja lennujaamad umbes on? Need kannatused on köömes võrreldes lennufirma aktsionäri kannatustega.
Arvate, et lennureisijad kannatavad, kui lennud ära jäävad ja lennujaamad umbes on? Need kannatused on köömes võrreldes lennufirma aktsionäri kannatustega.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Raadiohommik: punastest maasikatest ja rohelistest investeeringutest
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägime roheliste pensionifondide tootlustest, maasikakorjamise robotist, muutustest ettevõtete saneerimisprotsessis ning NATO laienemisest.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägime roheliste pensionifondide tootlustest, maasikakorjamise robotist, muutustest ettevõtete saneerimisprotsessis ning NATO laienemisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.