• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Alkoholiaktsiis soodustab lahja õlle tarbimist

  Eelnõu kohaselt tõuseb kangema õlle aktsiis 2,5 krooni ja 50 sendi võrra väheneb lahja õlle aktsiis. Madalam on aktsiisi määr neile ettevõtetele, kes toodavad kuni 5 mln liitrit õlut aastas.
  Eelnõu eesmärk on propageerida lahjat alkoholi, sest näiteks alla 2,5% alkoholisisaldusega õlu pole aktsiisiga maksustatud.
  Reformierakondlane Jürgen Ligi märkis, et igati mõistlik on muuta kangem alkohol kallimaks, kuid samas on õlleaktsiis üldiselt liiga kõrgele aetud. «Ka kange õlu on siiski lahja alkohol,» väitis ta. Ligi hinnangul tuleb maksustada alkoholi, mitte firmasid ja tootmismahtude järgi ei tohiks ettevõtetel vahet teha. «Kavatseme teha ka vastava muudatusettepaneku,» lisas Ligi.
  Rahanduskomisjoni esimehe Olev Raju sõnul on alkoholiaktsiiside tõstmine pigem turu korrastamiseks, mitte oluline tuluallikas riigieelarves.» Eelnõu menetlemise käigus toimub mitmeid muudatusi, sest ka tootjail endal on palju ideid,» lausus Raju. «Näiteks selline, et maksustada alkohol täpselt mahuprotsendi järgi.»
  Kange alkoholi maksumäära tõstmisega peaks tuleva aasta riigieelarvesse laekuma ligi 841 mln kr ehk 144 mln kr rohkem tänavu planeeritust. 0,5-liitrise pudeli kangema õlle hind tõuseb koos käibemaksuga 1--1,5 krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Tim Cook sõlmis hiinlastega salaja 275 miljardi dollari suuruse leppe
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.