23. september 1998 kell 22:00

Alkoholiaktsiis soodustab lahja õlle tarbimist

Eelnõu kohaselt tõuseb kangema õlle aktsiis 2,5 krooni ja 50 sendi võrra väheneb lahja õlle aktsiis. Madalam on aktsiisi määr neile ettevõtetele, kes toodavad kuni 5 mln liitrit õlut aastas.

Eelnõu eesmärk on propageerida lahjat alkoholi, sest näiteks alla 2,5% alkoholisisaldusega õlu pole aktsiisiga maksustatud.

Reformierakondlane Jürgen Ligi märkis, et igati mõistlik on muuta kangem alkohol kallimaks, kuid samas on õlleaktsiis üldiselt liiga kõrgele aetud. «Ka kange õlu on siiski lahja alkohol,» väitis ta. Ligi hinnangul tuleb maksustada alkoholi, mitte firmasid ja tootmismahtude järgi ei tohiks ettevõtetel vahet teha. «Kavatseme teha ka vastava muudatusettepaneku,» lisas Ligi.

Rahanduskomisjoni esimehe Olev Raju sõnul on alkoholiaktsiiside tõstmine pigem turu korrastamiseks, mitte oluline tuluallikas riigieelarves.» Eelnõu menetlemise käigus toimub mitmeid muudatusi, sest ka tootjail endal on palju ideid,» lausus Raju. «Näiteks selline, et maksustada alkohol täpselt mahuprotsendi järgi.»

Kange alkoholi maksumäära tõstmisega peaks tuleva aasta riigieelarvesse laekuma ligi 841 mln kr ehk 144 mln kr rohkem tänavu planeeritust. 0,5-liitrise pudeli kangema õlle hind tõuseb koos käibemaksuga 1--1,5 krooni.

Hetkel kuum