• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nobelistid läksid alt

  Kartes, et 80 miljardi dollariliste varadega eliitfondi LTCMi pankrot võiks maailmamajandusele põhjustada raskeid tagajärgi, kutsus USA keskpank (Fed) New Yorgis kokku fondi 16 suurimat laenuandjat ja sõna otseses mõtte sundis neid fondile otsekohe tegema 3,5 miljardit dollarit (47 mld krooni) hädalaenu, et fondi halvimast päästa. Kohtumisel olid Wall Streeti tuntumate pankade Chase Manhattan, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley jt juhid.
  «Kui Fed nõuab igalt juhtivalt kommerts- ja investeerimispanga juhilt 220 miljoni dollari väljapanekut, on teoksil midagi olulist,» hindas üks Rootsi analüütik.
  Päästeaktsioon tähendab ühtlasi seda, et laenuandjad võtavad de facto fondi juhtimise üle. Sellega kaotavad fondi asutaja John Meriwether, kes on Wall Streetil väga hinnatud, ning Myron Scholes, Robert Merton jt juhtkonna liikmed kontrolli fondi üle. Myron Scholes ja Robert Merton pälvisid Nobeli majandusauhinna 1997. aastal eelkõige optsioonide hinnakujunduse matemaatilise modelleerimise eest.
  Kuid 1998. aastal ei ole nende programmeeritud mudelid toiminud ilmselt eelduste kohaselt. USA ajakirjanduses väidetakse, et neil ei ole õnnestunud programmeerida oma mudelitesse ootamatuid sündmusi, nagu Venemaa augustikuine rubla devalveerimine ja samaaegne maksete peatamine.
  Esialgsete hinnangute kohaselt on LTCM kaotanud ebaõnnestunud rahapaigutustega kokku viis miljardit dollarit, mis on kõigi aegade suurim üksikkaotus. LTCM väidab, et kümnendiku oma kaotustest on ta saanud Venemaa-investeeringutega.
  ?veitsi panga UBS teade, et tal on tekkinud LTCMiga seotuse tõttu 950 miljoni ?veitsi frangi suurune kahju, viis reedel langusse ka teiste Euroopa pankade aktsiad. DI-FT-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.