27. september 1998 kell 22:00

Nobelistid läksid alt

Kartes, et 80 miljardi dollariliste varadega eliitfondi LTCMi pankrot võiks maailmamajandusele põhjustada raskeid tagajärgi, kutsus USA keskpank (Fed) New Yorgis kokku fondi 16 suurimat laenuandjat ja sõna otseses mõtte sundis neid fondile otsekohe tegema 3,5 miljardit dollarit (47 mld krooni) hädalaenu, et fondi halvimast päästa. Kohtumisel olid Wall Streeti tuntumate pankade Chase Manhattan, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley jt juhid.

«Kui Fed nõuab igalt juhtivalt kommerts- ja investeerimispanga juhilt 220 miljoni dollari väljapanekut, on teoksil midagi olulist,» hindas üks Rootsi analüütik.

Päästeaktsioon tähendab ühtlasi seda, et laenuandjad võtavad de facto fondi juhtimise üle. Sellega kaotavad fondi asutaja John Meriwether, kes on Wall Streetil väga hinnatud, ning Myron Scholes, Robert Merton jt juhtkonna liikmed kontrolli fondi üle. Myron Scholes ja Robert Merton pälvisid Nobeli majandusauhinna 1997. aastal eelkõige optsioonide hinnakujunduse matemaatilise modelleerimise eest.

Kuid 1998. aastal ei ole nende programmeeritud mudelid toiminud ilmselt eelduste kohaselt. USA ajakirjanduses väidetakse, et neil ei ole õnnestunud programmeerida oma mudelitesse ootamatuid sündmusi, nagu Venemaa augustikuine rubla devalveerimine ja samaaegne maksete peatamine.

Esialgsete hinnangute kohaselt on LTCM kaotanud ebaõnnestunud rahapaigutustega kokku viis miljardit dollarit, mis on kõigi aegade suurim üksikkaotus. LTCM väidab, et kümnendiku oma kaotustest on ta saanud Venemaa-investeeringutega.

?veitsi panga UBS teade, et tal on tekkinud LTCMiga seotuse tõttu 950 miljoni ?veitsi frangi suurune kahju, viis reedel langusse ka teiste Euroopa pankade aktsiad. DI-FT-ÄP

Hetkel kuum