Süüdistus Kallase vastu võib kokku variseda

29. september 1998, 00:00

Vandeadvokaat Indrek Teder esitas eile Tallinna linnakohtu kohtunikule teleksi, milles Põhja-Eesti Pank (PEP) kui Eesti Panga agent kinnitas New Yorgi Bankers Trustile, et ?veitsi firma Paradiso SAL saab kasutada 10 miljonit USA dollarit üksnes siis, kui deponeerib ise sama suure summa. Teleksi alusel oli Eesti Panga ja PEPiga seotud 10 miljoni dollari tehingul absoluutne tagatis ja Eesti finantsinstitutsioonidel oli õigus kadunud raha välispangalt sisse nõuda.

Eesti Panga ekspresident Siim Kallas kinnitas pärast kohtuistungit BNSile, et teleksi ametliku koopia said kaitsjad Ühispangast. Ta lisas, et PEPi deposiidi garanteerimise skeem jõuab välja Bankers Trustini ja kadunud raha tuleb võib-olla otsida Ameerikast.

«Laenuandmine PEPile oli täiesti seaduspärane,» kinnitas Kallas BNSile. «Praegu ma tean juba täpselt, milles kohus mind süüdistab, ning olen veendunud, et ma pole milleski süüdi.»

Kallase kaitsja Indrek Teder ja Urmas Kaju kaitsja vandeadvokaat Simon Levin taotlesid kohtult pangandus- ja raamatupidamisekspertiisi määramist, et saada kinnitust kõnealusest teleksist tulenevatele järeldustele. Võimaliku eksperdina pakkus Indrek Teder välja raamatupidamistoimkonna esinaise Rita Ilissoni.

Riiklik süüdistaja, riigiprokuröri asetäitja Jaan Naaber väitis kohtus, et Kallasele ja Kajule esitatud süüdistus puudutab Eestis toimuvat ja välispankade roll tehingute õigsuses ei oma tähtsust. Ta oli ekspertiisi määramise vastu, eelistades spetsialisti kaasamist protsessi. Sellise spetsialisti ütlused kohtus poleks erinevalt ekspertiisist käsitletavad kohtulike tõenditena.

Indrek Teder teatas, et Eestis ja välispankades toimuvat ei saa selles kohtuasjas lahutada. Siim Kallas juhtis kohtu tähelepanu süüdistuskokkuvõtte tekstile, kus on otseselt kirjas temale ja Urmas Kajule süüks pandav 10 miljoni USA dollari kadumine välispankades sooritatud tehingute kaudu.

1993. aastal kandis PEP ?veitsi firmale Paradiso SAL üle 10 miljoni dollari, mille laenas PEPile Eesti Pank. Paradiso maksis PEPile intressidena tagasi 2 miljonit, ülejäänu on seni kadunud.

Simon Levin juhtis kohtus korduvalt tähelepanu oma kaitsealuse Urmas Kaju tervislikule seisundile, paludes talle määrata uus neuroloogilis-psühhiaatriline ekspertiis. Levin ütles, et eile istungil viibinud Kaju on ka praegu Tallinna psühhiaatriahaiglas ambulatoorsel ravil ning kontakt tema ja Kaju vahel on olnud puudulik. Levin viitas Kaju nõrgale keskendumisvõimele ja mälulünkadele pärast kaks aastat tagasi üleelatud autoavariid.

Kohtuprotsessi on tsiviilhagejatena kaasatud Eesti riik, keda esindab vandeadvokaat Viktor Kaasik, ja Ühispank, keda esindab vandeadvokaat Aare-Heino Raig.

Kohus võtab seisukoha eile esitatud taotluste suhtes täna jätkuval kohtuistungil. Kohtuprotsessil osaleb ligi 20 tunnistajat, teiste hulgas Eesti Panga president Vahur Kraft ning riigikogu liikmed Uno Mereste ja Kalev Kukk.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing