29. september 1998 kell 22:00

Põllumehed laiendasid nõudmisi

«Korraldustoimkonna kolm põhiseisukohta olid nõue kuulutada põllumajanduses välja katastroofiaasta, rakendada põllumajandustulude puudujääki katvaid meetmeid ning avalikustada läbirääkimised Euroopa Liiduga,» ütles Viru lihaühistu juhatuse esimees ja korraldustoimkonna juht Urmas Laht.

Lahe sõnul nõuavad maatootjad riigikogult täiendavalt 1994. aasta 23. veebruari otsuse täitmist, mis kajastab maaelu ja majandust käsitlevate seaduste väljatöötamist ja põhialuste täitmist. «Selles otsuses on öeldud, et riik toidab oma rahva ise,» märkis Laht.

Peale selle nõuavad põllumajandustootjad valitsuselt olemasolevate põllumajandustoodete turustamist ja tururegulatsiooni korraldavate seaduste täitmist.

Samuti soovivad põllumehed Lahe sõnul, et toiduseadust täiendatakse punktiga, mis keelab riiki tuua vanemaid põllumajandussaadusi kui üks aasta ning toiduaineid, mis on vanemad kui kuus kuud. «Ma tahaks näha, kuidas valitsus sellele punktile eitavalt vastab,» lausus Laht.

Laht lisas, et põllumehed esitavad oma nõudmised koos realistlike tähtaegade ja lahendustega. «Kui nõudmised täitmata jäävad, tuleme kindlasti tänavatele ja mitte nii leebes toonis, kui me seda 13. oktoobril kavandame,» hoiatas Laht. BNS

Hetkel kuum