5. oktoober 1998 kell 22:00

Puidueksport kuivas märja suve tõttu kokku

Ekspordi kogumahust moodustas puit augustis 9,8 protsenti. Esimesel poolaastal oli puidu osa ekspordis 12,7 protsenti.

«Praegu on käimas riigimetsa oksjonid eelolevaks talveks, aga mahud on suhteliselt väikesed ega kata üha kasvavat turuvajadust,» ütles ASi Lemeks MT juhatuse esimees Jüri Külvik. Tema sõnul pärssis tööd ka märg suvi, mistõttu ei saanud metsast materjali välja vedada.

«Tselluloosi hinna langus hakkab meie paberipuumüüjaid tõsisemalt mõjutama alles paari kuu pärast, sest praegu lepingud veel toimivad,» märkis Külvik. Tema sõnul on palgi kokkuostuhind siseturul suurenenud ja palgieksport vähenenud.

«Palgipõud on suur ja ka Skandinaavia saeveskid tahaksid meilt rohkem kuusepalki, sest kuuse saematerjali hind maailmaturul tõuseb» ütles Külvik.

«Arvan, et ekspordimaht Põhjamaadesse sügisel taastub,» ütles Eesti suurima saetööstuse ASi Imavere Saeveski tegevdirektor Margus Kohava. Tema sõnul on hakatud saematerjali rohkem eksportima Skandinaaviamaade asemel Lääne-Euroopasse.

Statistikaameti väliskaubanduse sektori juhataja Elga Kaldma sõnul võib augusti ekspordimahtudesse tulla veel korrektiive.

«Meile tuleb tollist ka eelmiste kuude kohta mõnede puidulaevade deklaratsioone, mis sunnivad andmetes korrektuure tegema,» ütles Kaldma. Tema sõnul oli juuli esialgne puidueksport 369 mln krooni, kuid suurenes täiendavate deklaratsioonide tõttu 84 mln krooni võrra.

«Sama lugu võib korduda ka augusti andmetega,» ennustas Kaldma.

Hetkel kuum