Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pangan-duses toimuv mõjutab kindlustusturgu?

  Kindlustusfirmade kliente see otseselt ei mõjuta. Panganduses toimuv mõjutab kindlustusfirmasid selle kaudu, et seltsid on investeerinud oma raha pankadesse. Kui tekivad raskused, siis kindlustusseaduse järgi antakse kindlustusinspektsiooni äranägemisel selle kindlustusfirma kindlustusportfell teistele kindlustusandjatele. Inspektsioon kontrollib kindlustusfirmade maksujõulisust väga järjekindlalt.
  Ma ei näe praegu mingit ohtu kindlustusvõtjatele, sest garantiisüsteemide abil on tagatud nende kahjude hüvitamine.
  See sõltub kindlustusfirmast -- kui tihedalt on üks või teine selts seotud ühe või teise pangaga. Paraku meil on selliseid kindlustusseltse, kes kuuluvadki pankadele, kus kontrollpakk on pankade käes või kes osalevad pangas aktsionärina. Loomulikult nende oht on suurem kui nendel seltsidel, kes on iseseisvamad.
  Sõltub täpselt sellest, kuidas kindlustusselts on oma investeerimispoliitika üles seadnud ehk kes kuhu on paigutanud selle raha, mis nad inimeste käest on korjanud.
  Arvan, et kindlustuses on tulemas suuri ühinemisi ja ärakukkumisi. Minule torkab silma kaks asja. Kindlustuses on turuosa võitmise hasardiga liiale mindud ning riske ei hinnata õigesti. Kriitilisemalt tuleks üle vaadata ka kindlustusfirmade rahapaigutused.
  Kindlustusseadus on mõnevõrra rangem kui pangandust reguleeriv seadustik ja kindlustusseadus nõuab, et seltsid peavad oma reservid paigutama küllaltki hajutatult. Kindlustusinspektsioon kontrollib seda ja on teinud ka ridamisi ettekirjutusi. See peaks kindlustuse vastu tekitama rohkem kindlust kui panganduse vastu.
  Seaduse kohaselt ei ole klientide rahalised vahendid üldse kindlustusseltsi omand ja kui midagi kindlustusseltsiga juhtub, siis need reservid kuuluvad kõik klientidele ja ei ole pankrotivara hulgas.
  Mõju on olemas, küsimus on pigem mõju ulatuses, mis sõltub kindlustusseltsi seotusest pankadega. Kindlustusseltsid, mille taga on pank olulise osaluse omanikuna, hoiavad ilmselt tuntavat osa vahendeist selles pangas või pangaga seotud ettevõtetes. Kui juhtub midagi pangaga, juhtub see tõenäoliselt ka kindlustusseltsiga.
  Kui pangaga seotud selts ei hoia oma vahendeid emaettevõttes, siis on tema suurim oht usalduse kaotus ehk arvamus, et küll pank ta kaasa veab. Teatud klientide kaotuse piirist alates muutub protsess pöördumatuks ning tekib lumepalli efekt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Raadiohommik: millal kord kiire hinnatõus maha rahuneb?
Neljapäevases hommikuprogrammis räägime värskest inflatsiooninumbrist, kiiresti kallinevast toidust, kriisidest taastuvast Tallinkist ja kuulete, mis krüptomaailmas praegu toimub.
Neljapäevases hommikuprogrammis räägime värskest inflatsiooninumbrist, kiiresti kallinevast toidust, kriisidest taastuvast Tallinkist ja kuulete, mis krüptomaailmas praegu toimub.
Soome ja Rootsi said NATO liitumisprotokollile allkirjad, algab ratifitseerimiste ralli
NATO liikmesriikide saadikud allkirjastasid Soome ja Rootsi liitumisprotokollid. See on viimane samm enne parlamentide heakskiitu.
NATO liikmesriikide saadikud allkirjastasid Soome ja Rootsi liitumisprotokollid. See on viimane samm enne parlamentide heakskiitu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.