Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtted kannatavad vähe

  Kommertspankade krahhi tõttu hätta jäänud ettevõtted saavad makseraskustest üle

  «Meie Prantsuse koostööpartnerile oli Maapanga pankrotistumine koguni nii põnev sündmus -- neil seal juhtus midagi taolist viimati 30ndatel, et nad pakkusid isegi, et unustavad meie raha,» räägib väärtfilmi levifirma OÜ Filmimax omanik Madis Tramberg.
  Trambergi firmal jäi Maapanka 150 000 krooni. Praegu käib ta oma sõnutsi iga päev Ühispangas firma kontot jälgimas, et seal korraga liiga palju raha poleks.
  «Meie jäime seekord lihtsalt hiljaks,» analüüsib Tramberg, kes oma firmaga on üle elanud ka Sotsiaalpanga moratooriumi. «Märke ju oli, et Maapanga juhid vahetusid ja rahaülekanded venisid, kuid meie ikka ootasime, lootsime varsti pangalt käibekrediiti saada,» kahetseb ta. Riik on talle umbes 110 000 krooni rahast hüvitanud.
  Räpina ehitusfirmale OÜ Meksar tekitas Maapanga krahh 500 000kroonise augu, sest firma klientideks oli mitu omavalitsusasutust, kelle raha samuti panka kinni jäi. «Jalgu alt ära ei löönud, aga juunist kuni augustini oli üsna pingeline,» lausub firma juhatuse esimees Rein Kamber.
  Saaremaal asuva Tarvise Turism projektijuht Mati Tarvis on EVEA Panga klient ja veidi kurvem Maapanga hoiustajatest. «Me ei saa õigel ajal makseid sooritada ja seepärast kannatavad ka teised,» nendib ta.
  Tarvise firmal jäi panka veidi alla 20 000 krooni ja hoiuste tagamise seaduse järgi peaks nad enamiku sellest kätte saama.
  Mainor Konsultandil jäi EVEA Panka mitusada tuhat krooni, kuid firma juhi Vello Vallaste väitel ei mõjuta see ettevõtte tegevust olulisel määral. «Raha on selline nähtus, mis tuleb ja läheb. Kui käed, jalad ja pea töötavad, siis tuleb seda jälle,» räägib ta.
  Tõsisema tagasilöögi tekitas EVEA Panga sulgemine Viimsi poolsaart elektri- ja sooja veega varustavale ASile Tamult. Firmal jäi panka paar miljonit krooni, mis on umbes ühe kuu käive. Makseraskuste tõttu võib juhtuda, et Viimsi poolsaare asutused ja elanikud võivad jääda ilma veeta, räägib ettevõtte juhatuse esimees Arvi Muul.
  EVEA Pank oli Tamulti põhipank. Väike varu mustadeks päevadeks oli ka Hansapangas ja selle eest maksti nüüd töötajate viimase kuu palgad. Praegu on firma teistele ettevõtetele võlgu juba 300 000--400 000 krooni.
  «Kui me nüüd oktoobri lõpuks raha kätte ei saa, olen sunnitud valitsuse poole pöörduma,» nendib Muul.
  EVEA Pank hakkab 2. novembrist Hansapanga kontorite kaudu hoiuseid hüvitama, raha saavad tagasi vaid väikefirmad 20 000 krooni ulatuses. Kokku on EVEA Pank hoiustajatele võlgu 615,1 miljonit krooni, millest riik hüvitab 102 miljonit.
  Kõige rahulikumalt suhtuvad olukorda ERA Panga kliendid, kelles püsib usk panga avamisse peagi. Tarbekeemia jaemüügiga tegeleva firma Rellih Solvent tegevdirektori Ülle Raudmägi sõnul pole ERA Panka jäänud raha neile probleeme toonud. «Praegu pole meil maksetähtaegu ega võlgu ja kuulda on, et pank hakkab uuesti tegutsema,» loodab ta.
  ERA Pangas on kinni 438,8 miljonit krooni klientide raha, sellest firmadele kuulub 240,9 miljonit.
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA naftapuurid töötavad tühikäigul, tootjad pessimistlikud
Toornafta puurivate platvormide arv langes sel nädalal taas, mis on märk sellest, et USA tootjad on hindade suhtes pessimistlikud, vahendas Wall Street Journal.
Toornafta puurivate platvormide arv langes sel nädalal taas, mis on märk sellest, et USA tootjad on hindade suhtes pessimistlikud, vahendas Wall Street Journal.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.