11. oktoober 1998 kell 22:00

Ettevõtted kannatavad vähe

Kommertspankade krahhi tõttu hätta jäänud ettevõtted saavad makseraskustest üle

«Meie Prantsuse koostööpartnerile oli Maapanga pankrotistumine koguni nii põnev sündmus -- neil seal juhtus midagi taolist viimati 30ndatel, et nad pakkusid isegi, et unustavad meie raha,» räägib väärtfilmi levifirma OÜ Filmimax omanik Madis Tramberg.

Trambergi firmal jäi Maapanka 150 000 krooni. Praegu käib ta oma sõnutsi iga päev Ühispangas firma kontot jälgimas, et seal korraga liiga palju raha poleks.

«Meie jäime seekord lihtsalt hiljaks,» analüüsib Tramberg, kes oma firmaga on üle elanud ka Sotsiaalpanga moratooriumi. «Märke ju oli, et Maapanga juhid vahetusid ja rahaülekanded venisid, kuid meie ikka ootasime, lootsime varsti pangalt käibekrediiti saada,» kahetseb ta. Riik on talle umbes 110 000 krooni rahast hüvitanud.

Räpina ehitusfirmale OÜ Meksar tekitas Maapanga krahh 500 000kroonise augu, sest firma klientideks oli mitu omavalitsusasutust, kelle raha samuti panka kinni jäi. «Jalgu alt ära ei löönud, aga juunist kuni augustini oli üsna pingeline,» lausub firma juhatuse esimees Rein Kamber.

Saaremaal asuva Tarvise Turism projektijuht Mati Tarvis on EVEA Panga klient ja veidi kurvem Maapanga hoiustajatest. «Me ei saa õigel ajal makseid sooritada ja seepärast kannatavad ka teised,» nendib ta.

Tarvise firmal jäi panka veidi alla 20 000 krooni ja hoiuste tagamise seaduse järgi peaks nad enamiku sellest kätte saama.

Mainor Konsultandil jäi EVEA Panka mitusada tuhat krooni, kuid firma juhi Vello Vallaste väitel ei mõjuta see ettevõtte tegevust olulisel määral. «Raha on selline nähtus, mis tuleb ja läheb. Kui käed, jalad ja pea töötavad, siis tuleb seda jälle,» räägib ta.

Tõsisema tagasilöögi tekitas EVEA Panga sulgemine Viimsi poolsaart elektri- ja sooja veega varustavale ASile Tamult. Firmal jäi panka paar miljonit krooni, mis on umbes ühe kuu käive. Makseraskuste tõttu võib juhtuda, et Viimsi poolsaare asutused ja elanikud võivad jääda ilma veeta, räägib ettevõtte juhatuse esimees Arvi Muul.

EVEA Pank oli Tamulti põhipank. Väike varu mustadeks päevadeks oli ka Hansapangas ja selle eest maksti nüüd töötajate viimase kuu palgad. Praegu on firma teistele ettevõtetele võlgu juba 300 000--400 000 krooni.

«Kui me nüüd oktoobri lõpuks raha kätte ei saa, olen sunnitud valitsuse poole pöörduma,» nendib Muul.

EVEA Pank hakkab 2. novembrist Hansapanga kontorite kaudu hoiuseid hüvitama, raha saavad tagasi vaid väikefirmad 20 000 krooni ulatuses. Kokku on EVEA Pank hoiustajatele võlgu 615,1 miljonit krooni, millest riik hüvitab 102 miljonit.

Kõige rahulikumalt suhtuvad olukorda ERA Panga kliendid, kelles püsib usk panga avamisse peagi. Tarbekeemia jaemüügiga tegeleva firma Rellih Solvent tegevdirektori Ülle Raudmägi sõnul pole ERA Panka jäänud raha neile probleeme toonud. «Praegu pole meil maksetähtaegu ega võlgu ja kuulda on, et pank hakkab uuesti tegutsema,» loodab ta.

ERA Pangas on kinni 438,8 miljonit krooni klientide raha, sellest firmadele kuulub 240,9 miljonit.

Hetkel kuum