Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa vedu nõuab reeglite järgimist

  Ikka veel esineb Venemaa suunalistes vedudes jahmatamapanevaid vigu. Vedajafirma seisukoht, et tema käitumine tekkinud situatsioonis oli paratamatu, ei oma kindlustusfirma jaoks erilist väärtust ja kaotajaks jääb veofirma.
  - Saabudes Vene piiritolli poolt kinnitatud või määratud tollipunkti, esitab autojuht veodokumendid tolliametnikule käest kätte. Kindlasti ei anna ta neid saajafirma esindajale, kes küll ilmutab abivalmidust küsimuste kiiremaks lahendamiseks. Ka ei aseta autojuht dokumente tolliametniku ette lauale, kus väikese segaduse tõttu võivad need liikuda ükskõik kuhu.
  - Kui tolliametnik ei asu kohe läbi viima lahtitollimise protseduuri, esitab autojuht tolliametnikule eelnevalt varutud venekeelse lihtsa kviitungivormi. Sinna annab ametnik allkirja ja isikliku pitsatijäljendi nimetatud veodokumentide vastuvõtmise kohta.
  Vähimagi protseduurist mittekinnipidamise korral kutsub vedaja välja tollikuritegude vastu võitlemise osakonna esindajad, kelle telefoninumbrid on avaldatud Eesti rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsiooni materjalides.
  Vältimaks kaubaarvete hilisemat vahetust, on arukas kauba maksumus ära näidata nii CMRis kui kviitungil.
  - CMR-saatedokumendid esitab vedaja saajale ainult korrektse kirjaliku kviitungi vastu, kus on sätestatud, et saajafirma esindaja (nimeliselt) on vastu võtnud autojuhilt CMR-saatedokumendi. Kuna originaaldokumentide rööv saajalt või nende kaotus võib põhjustada vedajale koorma maksumuse hüvitamise, siis peab vedaja suutma tõendada nende üleandmist saajale.
  Kohtudes tollis saajafirma esindajaga, palub autojuht saajafirma esindajalt kirjalikku märkust auto saabumise kuupäeva ja kellaaja kohta. Soovitav on kasutada eraldi lehel autojuhi eelnevalt varutud ja täidetud korrektset formulari.
  Sama kehtib ka auto lahkumise korral, millal samale formularile viimane kontaktisik fikseerib lahkumise kuupäeva, kellaaja ja allkirja andnud inimese nime. Ilma nimetatud kirjaliku tõestusmaterjalita on pea võimatu tagada vedajale täiendav arveldus Venemaal tihti esinevate seisupäevade osas.
  Vältimaks situatsiooni, kus kindlustus keeldub vedajale hüvitamast Venemaa probleemidest tulevat vedaja vastutust, on veofirma juhtkonna ainus võimalus sõlmida iga autojuhiga kirjalik materiaalse vastutuse leping, mis määratleb CMR-konventsiooni ja TIR-konventsiooni rikkumise eest vastutavaks autojuhi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Tööhõiveraporti ootuses sulgusid peamised USA indeksid madalamal
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.