2. november 1998 kell 22:00

Millal avaneb Venemaa turg?

Enne kui ei stabiliseeru Venemaa finantssüsteem, ei ole ka Venemaa majanduses edasiminekut. Ja mingeid lühiajalisi prognoose siin anda -- mina eriline optimist ei ole.

Pigem võib teha pikaajalisi prognoose, et viie aasta pärast on kindlasti parem kui praegu. Aga lähem areng -- võiks vist öelda, et võib minna veidi hullemaks, enne kui hakkab minema paremaks.

Eesti poolt siin midagi teha ei saa. Eesti-Vene majandussuhted ei sõltu Eestist, vaid Venemaa poliitilisest tahtest. Ma arvan, et need asjad ei laabu enne, kui Eesti ja Venemaa on WTO liikmed ja ei saa siis üksteise vastu diskrimineerivaid tingimusi kehtestada.

Vene ostjad on nõus ostma, kuid takistus on see, et rubla on küll ära kukkunud ja püsima jäänud, kuid hinnad ei ole järele läinud. Ametlikult on peaaegu võimatu Venemaale kaupa müüa, sest saadav hind ei kata meie kulusid.

Olukord paraneb siis, kui hinnad tõusevad. Aga millal nad tõusevad....

Loomulikult aitaks see, kui Eesti suhtes ei kehtiks kahekordsed tollid. Sellest on nii palju räägitud ja poliitikud on oma arust üritanud seda teha, aga õnnestunud see pole.

Teiseks, on viimane aeg Eesti järgmise aasta riigieelarvesse ette näha Eesti toiduainete eksportijatele tugi.

Kogu küsimus on selles, kas meie toode on piisavalt atraktiivse hinnaga, et teda Venemaal müüa saab. Ehk on tegu sellega, kui suur on konkreetselt tarbija ostujõud.

Ilma et Eesti peaks mingeid poliitilisi järeleandmisi tegema, on võimalik täna Vene Föderatsiooni subjektidega teatud kindlate kaubagruppide teatud kindlate mahtude, sortimendi jm peale otselepinguid teha. Ja kuna Venemaa on erandite maa, siis ma arvan, et on võimalik täiesti legaalset teed mööda vältida topelttolle.

Turu avanemisest minu nägemuse järgi ei saagi juttu olla. Venemaa turg on lihtsalt nagu ära kadunud. Praegu ei ole probleem tehnilist laadi, et üks või teine firma ei suuda Venemaal müüa.

Tervikuna, ma arvan, jääb Eesti ettevõtjatele Vene turg üsna pikaks ajaks raskeks ja suletuks. Teatud edu võivad mõned ettevõtted saavutada, kes on oma tootega hinnakonkurentsis, ja teiseks, kes suudavad ise Venemaal müüki kontrollida ja organiseerida.

Igipõline teema on olnud topelttollid Venemaaga, praegu oleks teatav sooduspinnas selle probleemi lahendamiseks. See oleks kindlasti teretulnud abi. Me räägime küll majanduskriisist, ent topelttollide probleem kummitab meid endiselt.

Muus osas saab abi olla selline, et tööstus-kaubanduskoda või kaubandusesindused koondaksid teatud probleeme, mis on ebatavalised praeguses kaubavahetuses. Ütleme kliiringuvõimalused või bartertehingu jt sellised teemad.

Hetkel kuum