Võitlus keskpanga juhi ja intresside pärast

06. november 1998, 00:00

Autoriteetne Saksa liidupanga president Hans Tietmeyer siirdub pensionile alles tuleval suvel, kuid juba on Saksamaal levima hakanud spekulatsioonid tema võimaliku mantlipärija kohta. Esmalt mainis ajakiri Der Spiegel ühe peamise kandidaadina liidupanga juhatuse liiget ja Hesseni keskpanga juhti Ernst Welteket, aga eile levis kuuldus, et Saksamaa uus rahandusminister Oskar Lafontaine võib toetada rahandusministeeriumi riigisekretäri Heiner Flassbecki kandidatuuri, kes on liidupanga terav kritiseerija.

Eile toimunud liidupanga juhatuse koosolek jättis küll intressimäärad muutmata, kuid on teada, et Lafontaine nõuab tungivalt nende alandamist. Seega on liidupangal järjest raskem näidata, nagu oleksid tema otsused seesmiselt ühtsed.

Rahandusministrit on muu hulgas asunud toetama liidupanga juhatuse liige ja kolme põhjapoolse liidumaa keskpanga president Hans-Jürgen Krupp. Ta on seisukohal, et monetaarpoliitikaga, mille kohustus on toetada Saksa valitsuse ja Euroopa Liidu majanduspoliitikat, on võimalik praegu, mil on saavutatud hindade stabiilsus, toetada majanduskasvu ja hõivet.

Saksa valitsusringkondades on kasvanud huvi liidupanga juhi ameti vastu, sest selle president kuulub automaatselt Euroopa keskpanga juhatusse, mille volituste hulka kuulub intressimäärade kehtestamine 1. jaanuaril loodavas 11 riigi eurotsoonis.

Seega on arusaadav, miks rahandusminister Oskar Lafontaine soovib mõjutada liidupanga juhi valimist -- sest nii saab ta kaudselt mõjutada ka Euroopa keskpanka.

Intressimäärade suhtes konservatiivse Hans Tietmeyeri seisukohta toetab Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg, kes lükkas teisipäeval tagasi intressimäärade alandamise üleskutsed, teatades, et monetaarpoliitikaga ei saa lahendada struktuuriprobleeme, nagu näiteks parandada hõivet.

Duisenbergi sõnul ei suuda Saksa kantsleri Gerhard Schröderi ja rahandusminister Lafontaine'i algatatud intressivaidlus Euroopa keskpanga poliitikat mõjutada.FT-TS-ÄP

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing