9. november 1998 kell 22:00

Nädal algas dollari kiire tõusuga

Dollari kurss tõusis nelja nädala kõrgeimale tasemele jeeni ning kuue nädala kõrgeimale tasemele Saksa marga suhtes.

Lootus, et Brasiilia saab majandusabi juba sel nädalal, viis Ühendriikide kursi uue nädala algul kiiresti üles. Jaapani valuuta suhtes ületas dollar 120 jeeni piiri ning eile õhtul maksis dollar juba 121,38 jeeni. Ka marga suhtes jõudis USD uuele tasemele -- õhtune kurss oli 1,6913 DEMi ehk 13,5304 krooni.

Teadaolevalt peaks rahvusvaheline valuutafond andma Brasiiliale 15 ning maailmapank 4--5 miljardit dollarit laenu, mis vähendab veidi tõenäosust, et arenevate riikide finantskriis eskaleerub Lõuna-Ameerikasse. Kriisi kandumine Brasiiliasse lööks valusalt ka USAd, kelle kaubavahetuse mahust moodustab Brasiilia umbes viiendiku.

Peale maailmaorganisatsioonide tuli dollarile häid uudiseid ka Ühendriikidest endast. Vabariiklasest kongressi spiikri N. Gingrichi tagasiastumine lisab stabiilsust president Clintoni olukorrale. Lisaks kiirele majanduskasvule kolmandas kvartalis ületas 4,8protsendiline jaemüügi kasv oktoobris ka kõige optimistlikumate analüütikute prognoosid.

Hetkel kuum