Forekspank on ülisuures kahjumis

Toomas Truuverk 17. november 1998, 00:00

Turuosaliste põhitähelepanu koondus eile pankade oktoobrikuu majandustulemustele. Üldiselt pankade finantsaruanded midagi üllatuslikku ei pakkunud -- hoiuste vähenemine ja suurenevad laenukahjumid olid ette ennustatavad. Küllalt üllatav on siiski Ühispanga käitumine, kes oktoobris laenuprovisjone praktiliselt ei teinud, ja samas tema vastandina suurendas Forekspank provisjoni 113,916 mln krooni, mis moodustab laenuportfellist ligi 10%.

Forekspanga puhul tähendas see ühtlasi ka 146,1 mln kroonist kuukahjumit (31,9 miljonit lisandus aktsiainvesteeringutelt). Kümne kuuga on Forekspank suutnud teenida kahjumit koguni 247 miljonit krooni. Suur kahjum vähendas märgatavalt Forekspanga omakapitali, mis on nüüd ca 60,5 miljoni krooni võrra aktsiakapitalist väiksem.

Oluliselt vähenenud omakapital on alla lubatud piiri ilmselt langetanud ka panga kapitali adekvaatsuse näitaja. Kummaline on see, et Eesti Pank pole järsult kasvanud riskitasemest oma omanduses olevas pangas panga kliente informeerinud.

Hansapanga ja Ühispanga kahjum olid oktoobris vastavalt 19 ja 15 miljonit krooni. Rohkem kui oktoobrikuu kahjumid huvitavab investoreid praegu Ühispanga strateegilise investori selgumine.

Äripäevale teadaolevalt on läbirääkimised SEBiga lõpule jõudmas, mida näitab ka Ühispanga aktsia liikumine börsil -- aktsia hind kerkis eile 2,06%, 24,8 kroonile, samal ajal kui ülejäänud põhinimekirja aktsiad langesid. Ühispanga aktsia eilne käive Tallinna börsil oli 4,6 miljonit krooni. Välisbörsidel vahetas omanikku 92 800 aktsiat 2,4 miljoni krooni väärtuses ja hinnatasemel 25--26 krooni aktsia.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing