Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ebaefektiivsus aitab riigil probleeme peita

  Riik ei ole huvitatud tema omanduses olevate energeetikaettevõtete Eesti Põlevkivi ja Eesti Energia efektiivsest töötamisest, sest see suurendaks Kirde-Eestis tööpuudust. Nende ettevõtete vale majandamise abil üritatakse vältida sotsiaalseid probleeme selles piirkonnas.
  Esmaspäeval otsustas Eesti Põlevkivi nõukogu alandada põlevkivikeemiaettevõttele Kiviter müüdava põlevkivi hinda. Kui varem maksis Kiviter tonni põlevkivi eest 75 krooni, siis selle aasta lõpuni võib 2700 inimesele tööd andev Kiviter põlevkivitonni eest maksta 50 krooni.
  Selle otsuse tõttu tekib Eesti Põlevkivile 3,5 miljoni krooni suurune kahju, mis kirjutatakse Kiviteri üldise võla tagasimaksmise graafikusse. Kokku on Kiviter Eesti Põlevkivile võlgu üle 30 miljoni krooni. Väidetavalt jäävad Kiviteri omanike börsilt saadud kahjumid samasse suurusjärku.
  Selge, et selline riigipoolne doteerimine või siis uue börsitõusu ootamine ei lahenda probleeme. Poolteise kuuga ei saa põlevkiviõli tootmisest tulus ettevõtmine ja kui Kiviteri omandistruktuuris muutusi ei toimu, siis vajab ettevõte poolteise kuu pärast riigilt uut rahasüsti.
  Kiviteri puhul oleks kõige õigem lahendus pankrotimenetlus, sest nii võib ettevõttele uued omanikud ja võib-olla ka tulutoovama tegevusala leida. Riigi seisukohalt oleks ausam ja läbipaistvam maksta pankroti tõttu töö kaotanud inimestele sotsiaaltoetusi, mitte toetada Kiviteri omanikke ja neid finantseerinud Ühispanka. Kiviteri doteerimise maksavad tegelikult kinni kõik elektrienergia tarbijad. Selleks, et vältida keeruliste olukordade tekkimist, on riik otsustanud, et Eesti Energia peab maksma põlevkivi eest rohkem kui Kiviter. Nüüd suurendati seda hinnavahet veelgi. Mida suuremaks läheb aga Eesti Põlevkivi kahjum, seda aktiivsemalt hakkavad kaevurite juhid eesotsas Väino Viilupiga nõudma Eesti Energiale müüdava põlevkivi hinna tõstmist, millele järgneb omakorda elektrienergia kallinemine.
  Valitsuse otsustusvõimetus energiamajanduse reformimisel on põhjustanud kuluka ahela, mille lõpus on elektritarbija, kes aitab elektri hinna kaudu valitsusel vältida Kirde-Eestis sotsiaalseid probleeme. Kui ei ole aga raskusi, siis ei pea otsima ka lahendusi ja langetama keerulisi ning ebapopulaarseid otsuseid.
  Nii venibki Eesti Energia erastamine, Eesti Põlevkivi tükeldamine ja pankrotiprotsessi abil Kiviteri omanike vahetamine. Venitamist on väga hea põhjendada tööpuuduse ja enamasti vene keelt kõnelevate inimeste pahameele kasvuga. Kiviteri pankrot sunniks aga nii kohalikke omavalitsusi kui ka ministeeriume ja poliitikuid otsima alternatiive. Muidugi ei ole keegi lisatööst huvitatud, sellepärast soovivadki näiteks Kirde-Eesti omavalitsused, et riik Kiviteri natsionaliseeriks.
  Selline sotsiaalsete probleemide peitmine ebaefektiivse majandamise abil ei saa kesta kuigi kaua. Aeg, kui neid peab hakkama lahendama, sõltub elektri hinna tõusu kiirusest, sest Eesti Energia ei saa lõpmatuseni riigi dotatsioone kinni maksta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Inglise keskpank kavatseb karmistada krüpovaluuta reegleid
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Läti pensionivarade haldaja INDEXO liitub IPO kaudu börsiga, esitades panganduse valdkonnale väljakutse
Oma uuendusliku lähenemisega Läti pensionituru segi paisanud Läti pensionivarasid haldav ettevõte INDEXO võtab nüüd sihikule panganduse valdkonna. See on lühidalt INDEXO IPO peamine sõnum. Praegu toimub aktsiate märkimine, mis lõpeb 11. juulil. IPO käigus väljastab INDEXO kokku 535 000 aktsiat, mille eesmärk on koguda ligikaudu 7,49 miljonit eurot. Aktsia hind on 14 eurot.
Oma uuendusliku lähenemisega Läti pensionituru segi paisanud Läti pensionivarasid haldav ettevõte INDEXO võtab nüüd sihikule panganduse valdkonna. See on lühidalt INDEXO IPO peamine sõnum. Praegu toimub aktsiate märkimine, mis lõpeb 11. juulil. IPO käigus väljastab INDEXO kokku 535 000 aktsiat, mille eesmärk on koguda ligikaudu 7,49 miljonit eurot. Aktsia hind on 14 eurot.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.