17. november 1998 kell 22:00

Tööhõive ELi suurim probleem

Läinud aastal oli ostujõud (SKT elaniku kohta) USAs 33 protsenti kõrgem kui Euroopa Liidus, samal ajal kui Jaapani ostujõud ületas ELi näitaja 13 protsendiga.

Sellisele järeldusele jõudis Euroopa komisjon oma vastvalminud konkurentsiraportis.

Töökohtade juurdekasv on USAs alates 1974. aastast jäänud 1,5--2 protsendi tasemele, samal ajal kui ELi liikmesriikides püsis töökohtade hulk pikka aega muutumatuna, hakates kasvama alles viimasel kahel aastal 0,5% tempos.

USA tööjõuturg on palju paindlikum. Palju töökohti on juurde tulnud kiiresti kasvas kõrgtehnoloogiafirmade sektoris. Majandus on ümber orienteeritud teenindussektorile -- 61 protsenti töökohtadest on teeninduses, ELis on sama näitaja 45 protsenti.

ELi riikides on viimase 20 aastaga tööjõu tootlikkus kiiremini kasvanud kui USAs, kuid SKT-lt ühe elaniku kohta on tootlikkus endiselt USAst 20 protsenti madalam. Peaaegu poole tootlikkuse tõusust annab Euroopa Liidus tööjõu väljavahetamine kapitaliga, mille on tinginud tööjõukulude kiirem kasv. USAs on tööjõu tootlikkuse taga töökohtade ülekandumine produktiivsematesse sektoritesse.

Konkurentsiraport näeb kõrges tööpuuduses tegurit, mis vähendab Euroopa Liidu konkurentsivõimet. Suutmatus luua uusi töökohti toob kaasa madalama elustandardi.

Teine suur konkurentsiprobleem on Euroopa Liidul riskikapitali nappus väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks.

Autor: DI

Hetkel kuum