Silva Männik • 29. november 1998 kell 22:00

Hansapank soosib olematut seltsi

Kaks nädalat tagasi saatis Hansapank ühele oma erakliendile teate, et panga aktsepteeritav kindlustus-

selts, kus tuleb laenu tagatisvara kindlustus sõlmida, on teiste seas Kalju Kindlustus.

Kliendi senist partnerit, ASA Kindlustust Hansapank oma 19. novembri kirjas ei aktsepteeri.

Kalju oli peamiselt Ida-Virumaal tegutsev selts, mis liideti tänavu kevadel Eesti Varakindlustusega ning seejärel kadus Eesti kindlustusturult ka tema kaubamärk.

Kindlustusseltside liidu tegevdirektor Katrin Hanko ütles, et selle kirjaga sai ta oma senisele seisukohale pankade kompetentsusest kindlustuse valdkonnas kinnitust. «Sain kindlust, et ma pole mitte põhjuseta alavääristanud pankade võimet seltse analüüsida,» lausus Hanko. «Mul oli õigus, kui väitsin, et meie pangad ei suuda adekvaatselt hinnata kindlustuses toimuvat.» Õnneks on seal kirjas mainitud ka paari praegu tegutsevat seltsi, lisas ta.

Hanko on varem öelnud, et kuna pangad lihtsalt ei soovita, vaid lausa nõuavad kindlustuspoliiside ümberregistreerimist, läheb asi konkurentsi ja tarbijakaitse seadustega vastuollu. Seetõttu plaanivad kindlustusseltsid esitada kaebuse ka konkurentsi-

ametile.

Hansapanga krediidiriski juht Tiit Jõemets tunnistas, et Kalju soovitamisel on tegu eksitusega. «Ma ei tea, kes selle kirja saatis, kuid ilmselt on silmas peetud Eesti Varakindlustust, kellega Kalju liideti,» lausus ta. Nimekiri Hansapanga aktsepteeritavate seltside kohta muutub panga teatel pidevalt.

Hetkel kuum