17. detsember 1998 kell 22:00

Baltimaad kriisiväljas

Nõnda kirjutab eilne Briti ärileht Financial Times. Viimase nelja kuuga on Baltimaade kaubavahetus Venemaaga järjepidevalt kahanenud, kusjuures septembris vähenes nende eksport sinna kahe kolmandiku võrra. See on kindlasti üks põhjusi, miks need kolm riiki on sunnitud oma tuleva aasta majanduskasvu kärpima ning mis võib suurendada nende jooksevkonto puudujääki, mis Leedul moodustas juba enne kriisi 13,4% SKTst.

Peale Vene turuga seotud tootmisfirmade on kriis raskemalt tabanud Balti panku. Lätis, kus pangad olid Venemaaga kõige enam seotud, hoiatas keskpank äsja, et üheksa panka 29st on alahinnanud oma Venemaaga seotud kaotusi. Eesti pangad tunnevad põhiliselt muret Venemaale kaupa eksportinud firmade võimaliku pankroti pärast.

Lõpuks tõdeb Financial Times, et ehkki Vene kriisi mõju Baltimaadele on lühiajaliselt valuline, võib see pikemas perspektiivis kasu tuua, sest ettevõtted on sunnitud oma efektiivsust suurendama.

Autor: FT

Hetkel kuum