Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kalev vähendab töötajate hulka

  «Aasta alguses tuleb suur langus,» ütles ASi Kalev peadirektor Tõnis Allik. «Mahud vähenevad 20--30 protsenti ja sellepärast peame rakendama lühendatud tööaega.»
  Alliku sõnul sõltub lühendatud tööajaga töötamise kestus Kalevi müügimahtude säilimisest välisturgudel. «Üks-kaks kuud tuleb sellist varianti kasutada,» lisas ta.
  Otsuse tööaja lühendamise kohta tegi Kalevi juhatus eelmisel nädalal, kuid selle täpne rakendumise aeg otsustatakse jaanuari teisel-kolmandal nädalal. Osaline tööaeg rakendatakse neljapäevase töönädalana, reede jääb vabaks päevaks. Lühema tööajaga saavutab Kalev palgakulude pealt kokkuhoiu miljon krooni kuus.
  ASi Kalev personalidirektor Tõnu Kaarelson ütles, et lühendatud tööajale ülemineku aeg sõltub müügi-
  mahtudest. Seaduse järgi võib ettevõte lühendatud tööaega rakendada kolm kuud aastas.
  Viiendiku võrra väheneb palk kõigil, kes lühendatud tööajaga tööle hakkavad, ütles Kaarelson. «See kehtib ka peadirektori kohta, kuigi tema töömaht võib-olla ei vähene,» lisas ta. Keskmine kuupalk Kalevis on 4550 krooni.
  Jaanuaris koondab Kalev 73 karamelli- ja kompveki-
  tsehhi töötajat. Küsimusele, kas peale nende koondab Kalev lähiajal veel töötajaid, vastas Kaarelson, et praegu pole selle kohta otsust tehtud.
  Alliku kinnitusel lõpetab Kalev aasta nullkasumiga. Üheksa kuuga oli Kalev 1,2 miljoni krooni suuruses kahjumis, konsolideeritud kahjum oli 3 miljonit krooni. Kalevi oktoobrikuu müük oli selle aasta väikseim -- 728 tonni. Kolmandas kvartalis müüs ettevõte igas kuus 850--890 tonni maiustusi.
  Kalevi Kaliningradi tütarettevõtte T?arodeika kondiitrivabriku peadirektor Rein Kaseleht ütles, et T?arodeika töötajatel on praegu käed-jalad tööd täis. «Kui aga inimesed viimaste säästude eest lastele kommi ostavad, siis uuel aastal võib tulla täielik vaikelu,» ütles Kaseleht. T?arodeikas töötab 70 inimest ja koondamisi tehas praegu ei planeeri.
  Vastupidiselt Kalevile töötavad paljud teised toiduainetööstused pärast vahepealset osalisega tööajaga töötamist taas täistööajaga. Oktoobris-novembris töötas Rakvere lihakombinaat osalise töönädalaga, kuid praegu töötab kombinaat taas täisvõimsusega. Ka Põlva Piim töötab novembri keskpaigast taas täistööajaga.
  ASis Viru Rand on praegu tööl pooled töötajad 1650 inimesest. Seisavad Narva-Jõesuu ja Purtse kalatööstus.
  ASi Viru Rand tootmisdirektor Margus Paalo ütles, et Viru Ranna ülejäänud tööstuste jaoks on praegu tellimused olemas ja need tööstused jätkavad tööd ka uuel aastal. «Ukraina ja Vene turg on elavnenud, ilmselt saabuva aastavahetuse tõttu,» ütles Paalo.
  Novembri algusest töötab osalise tööajaga ka Tallinna piimatööstus. Ettevõte plaanib nii jätkata kuni jaanuari lõpuni.
  Tallinna tööinspektsiooni andmeil töötab veebruari alguseni osalise tööajaga 1300 inimest ASis Maseko ja 900 inimest ASis MasekoNord. Jaanuari lõpuni töötab osalise tööajaga ligi 400 inimest ASis Ekton ja detsembri lõpuni 300 inimest ASis Astarta. AS Tondi Elektroonika on tööinspektsioonilt saanud loa rakendada osalist tööaega 200 inimesele jaanuari algusest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Raadiohommik: millal kord kiire hinnatõus maha rahuneb?
Neljapäevases hommikuprogrammis räägime värskest inflatsiooninumbrist, kiiresti kallinevast toidust, kriisidest taastuvast Tallinkist ja kuulete, mis krüptomaailmas praegu toimub.
Neljapäevases hommikuprogrammis räägime värskest inflatsiooninumbrist, kiiresti kallinevast toidust, kriisidest taastuvast Tallinkist ja kuulete, mis krüptomaailmas praegu toimub.
Soome ja Rootsi said NATO liitumisprotokollile allkirjad, algab ratifitseerimiste ralli
NATO liikmesriikide saadikud allkirjastasid Soome ja Rootsi liitumisprotokollid. See on viimane samm enne parlamentide heakskiitu.
NATO liikmesriikide saadikud allkirjastasid Soome ja Rootsi liitumisprotokollid. See on viimane samm enne parlamentide heakskiitu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.