• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa keskpank

  kehtestas intressid

  Intressikoridor on laiem, kui turud ootasid. Turud arvasid, et see tuleb üheprotsendiline, kuid tegelikult on 2,5protsendine.
  Refinantseerimismäär fikseeriti 3% tasemel juba 3. detsembril, kui enamik eurotsooni riikide keskpanku alandas selle 3 protsendile. Keskpanga president Wim Duisenberg vihjas, et uut intressialandamist tuleva aasta esimesel poolel ei ole oodata. Eurode deposiidimääraks on 2% ja lombardimääraks 4,5%.
  Duisenberg ütles pärast nõukogu istungit, et intressikoridor on märgatavalt ebasümmeetriline. Seal on rohkem ruumi intressi tõstmisele kui alandamisele.
  Tuleva aasta rahaliidu alguse esimesel kolmel nädalal kehtestatakse 0,5% suurune intressikoridor, mille alampiir on 2,75% ja ülempiir 3,25%. Erakordselt kitsas ehk 0,5protsendine algkoridor ei jäta turuintressidele suurt liikumisruumi.
  Keskpanga eesmärk ongi luua rahaliidu algusele rahulikud olud ja aidata turuosalistel kohaneda euroga rahaliidu alguspäevadel.
  EKP nõukogu ei täpsustanud, kas intressikoridor liigub automaatselt, kui karmistatakse rahapoliitikat, või tehakse seda repomäära abil. Järelikult on tõenäoline, et edaspidi teeb nõukogu intressikoridori ja selle sees oleva repomäära kohta eraldi otsuse. Intressikoridori või ainult selle üht serva nihutades võib nõukogu eelnevalt turgu informeerida rahapoliitika suunast. Kui EKP alandaks näiteks järgmine kord koridori ülaserva 4 protsendile, siis oleks see rahaturgudele signaaliks rahapoliitika lõdvendamisest. Euroopas on nõnda toiminud Saksa ja Rootsi keskpank.
  EKP deposiidi- ja lombardimäärad loovad piirid lühiajalistele turuintressidele. Lombardimäär on kõrgeim piir, millest turuintressid ei või kõrgemale tõusta, sest selle intressiga saavad pangad laenu keskpangalt. Deposiidimäär on jällegi alumine piir, millest allapoole need langeda ei saa, kuna selle intressiga saab teha keskpanka riskivaba deponeeringu.
  Pärast viimast EKP nõukogu otsust on rahapoliitiline põhistruktuur valmis. Järgmine kord tuleb EKP nõukogu kokku 7. jaanuaril.
  Autor: REUTERS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.