23. detsember 1998 kell 22:00

Telekomi aktsiate müügi kavatsuste protokoll kohtu all

Tanel Järveti väitel on Eesti Telekomi aktsiamüüki puudutav valitsuse korraldus seadusevastane, kuna põhiseaduses on sätestatud, et riigivõimu teostatakse üksnes põhiseaduse ja sellega kooskõlas olevate seaduste alusel. Samas pole tema väitel üheski seaduses sätestatud, et valitsus saab heaks kiita või muul moel osaleda eraõigusliku juriidilise isiku börsil noteerimises ja sõlmida vastavaid kavatsuste protokolle.

Eesti Telekomi aktsiate avalikku enampakkumist nõustav jurist Sven Papp ütles eile, et tema ei ole teadlik ühestki valitsuse käigust seoses Eesti Telekomi aktsiate müügiga, mis oleks seadusevastane. «Juhtub, et mõni inimene midagi vaidlustab, ilmselt on tema huvisid kahjustatud,» nentis Papp.

Sven Papi kinnitusel on Järvet valesti aru saanud aktsiate avaliku müügi mõistest. «Eesti Telekomi aktsiad on riigi vara, valitsusel on õigus korraldada riigi vara müüki,» seletas Papp.

Papp ütles, et halduskohtusse esitatud kaebuse tõttu ei jää Eesti Telekomi aktsiate avalik müük korraldamata. «Rohkem ei taha ma võimalikku kohtuasja kommenteerida,» lisas ta.

Eesti Telekomi aktsiate avalik müük on planeeritud järgmisesse aastasse. 49 protsendi aktsiate müügi järel restruktureeritakse Eesti Telekom selliselt, et ASis Eesti Telefon ja ASis Eesti Mobiiltelefon 49protsendilist osalust omavad Soome Sonera ning Rootsi Telia saavad kokku 46,5 protsenti Eesti Telekomi aktsiatest. Skandinaavia sidefirmad omandavad ka õiguse osta juurde 2,5 protsenti Eesti Telekomi aktsiaid.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum