Kristina Traks • 14. jaanuar 1999 kell 22:00

Venelased valmis jälle Eestist piima vedama

Venelased maksavad piima eest paarkümmend senti kõrgemat hinda kui Eesti tööstused.

Eile Ostrovi kombinaadi esindajate ja omanikega kohtunud Võru talupidajate liidu juhatuse esimehe Riho Pähni sõnul tahavad venelased Eestist piima osta, sest kohaliku tooraine kvaliteet on väga kehv.

«Venemaal toodetud piima kvaliteet ei võimalda sellest toota kvaliteetset toodangut ja sellepärast Ostrovi kombinaat praegu seisab,» rääkis Pähn.

Eesti piirist umbes 100 kilomeetrit Pihkva pool asuv Ostrovi kombinaat soovib Eestist osta vähemalt 30 tonni piima päevas, mis on ligi pool kogusest, mille päeva jooksul töötleb ümber Võru Juust.

Piima hinnaks pakuvad venelased 1,55 krooni kilo, samal ajal kui Võru Juust maksab piima eest 1,40 krooni kilo.

Pähni sõnul maksavad venelased tootjale piima eest 10päevase ettemaksuga ja sõlmivad lepingud vähemalt selle aasta lõpuni. «Nad on lubanud tõsta piima hinda, kui seda teevad siinsed tööstused,» ütles Riho Pähn.

Võrumaa Mõniste piimatootja Toivo Must ütles, et suhtub piima Ostrovi meestele müümisse ettevaatlikult. «Praegu on nende pakutava hinna ja Võru Juustu kokkuostuhinna vahe liiga väike,» ütles Must. «Kui nad aga pakuvad kõrgemat hinda ja maksavad ette, siis müüksin piima küll neile.» Musta sõnul on 30 tonni piima päevas märkimisväärne kogus ja venelastel võib tekkida raskusi selle kokkukogumisega Võru- ja Põlvamaalt. «Kui nad hakkavad ise piimaringe tegema ja seda Ostrovi vedama, läheb piim nii pikal teel hapuks,» ütles Must.

Võru Juust ostab päevas piima kokku umbes 70 tonni. Võru Juustu pressiesindaja Toomas Keldi sõnul on ettevõttes veebruaris remont ja tootmine seisab. «Piima ostame sel ajal endiselt kokku ja praegu käivad läbirääkimised Ostrovi kombinaadiga, et see piim neile müüa,» rääkis Toomas Kelt.

Küsimusele, kas pärast seda, kui venelased alustavad Eestist piima kokkuostmist, tõstab ka Võru Juust kokkuostuhinda, vastas Kelt, et Võru Juust tõstab plaanitult kokkuostu hinda tänasest 1,40 kroonile.

Hetkel kuum