17. jaanuar 1999 kell 22:00

Wall Streeti guru optimism

«Praegu ei näe ma ei USA majanduskasvu, inflatsiooni ega intressimäärade osas mingeid suuremaid probleeme,» ütles Goldman, Sachs & Co. peastrateeg reedel Silicon Valleys Bay Area Councili 1999. a majandusväljavaadete konverentsil. USA majandus, mida Cohen võrdleb supertankeriga, on tugev ka sel aastal.

«Supertanker ei ole just kiire ja kaunis, küll aga stabiilne ja usaldusväärne, mida on raske kursilt tõugata,» ütles Cohen, tuues neli põhjust, miks USA majandusel on kriisis teistest riikidest paremini läinud.

1. USA on küll maailma suurim importija ja eksportija, kuid sõltub rohkem oma sisemajanduse tugevusest. Eksport moodustab USA SKTst 13% ehk vaid 1/3 samast näitajast teistes arenenud tööstusriikides. Brasiilia arvele langeb 1,7% USA koguekspordist.

2. USA väliskaubanduse struktuur, kus tooraine ekspordi asemel on esikohale tõusnud lisaväärtusega kaubad -- arvutitarkvara, finantsteenused, meelelahutus jms, mida ostetakse ka majandusolude halvenedes. Nende kaupade tundlikkus valuutakõikumistele moodustab Coheni sõnul vaid 1/4 jeeni kõikumise mõjust Jaapani ekspordile.

3. USA jätkuvalt tugev majanduskasv, kus kasvumootoriks on kodumaine nõudlus. Alates 1993. a on juurde loodud 15,1 mln töökohta (neto), samal ajal kui nn eurotsoonis on kadunud miljon ja Jaapanis miljoneid töökohti. Uutest töökohtadest on 2/3 puhul palk riigi keskmisest kõrgem.

Riigieelarves, mis veel mõned aastad tagasi oli 300 mld dollariga miinuses, tuleb tänavu 70 mld dollariline ülejääk.

4. Rangete standardite juurutamine -- pangajärelevalve, raamatupidamine, audiitorkontroll -- on parandanud informatsiooni kvaliteeti ja ettevõtete sisedistsipliini.

Kui kõrvutada kapitali maksumust (sisendite hinda) kapitali tulususega ehk hinnata seda, kui efektiivselt ettevõtted kapitali on kasutanud, siis USAs on see vahe järjest suurenenud, Jaapanis aga kohati isegi negatiivne. Tööstusharude ja ettevõtete restruktureerimise tulemusel on kapital ümber paiknenud kõrgema kasumimarginaaliga valdkondadesse.

USA aktsiakursside tõusu tuleb seletada just toodetud lisaväärtuse kasvuga, väidab Cohen.

Autor: CNBC

Hetkel kuum