20 jaanuar 1999

Raivo Vare: Eesti Telekomi emissioon märgitakse üle

«Ma ei taha pakkuda, kui palju või mitu korda emissioon üle märgitakse,» sõnas Vare eile pressikonverentsil. Ta sõnas, et mitte keegi ei saa seda kindlalt teada. «See selgub viimase kahe ja poole aktsiatele ostupakkumuste tegemise päeva jooksul,» märkis Vare. «Kuid ma kinnitan, et emissioon märgitakse üle,» ütles Vare.

Telekomi aktsia hinnaks on enamik analüütikuid ennustatud 65--80 krooni, Credit Suisse First Boston ennustas aktsia hinnaks 98--117 krooni. Vastates küsimusele, kuidas Vare nendesse hinnangutesse suhtub, ütles ta, et hinnangutesse on alati pandud väike allahindlus.

Vare kinnitas, et tema ise ei saa Telekomi müügi eest mingit preemiat. «Ma ei tee isegi Telekomi aktsiate ostupakkumust,» sõnas ta. Vare sõnul on Telekomi IPO ehk avaliku aktsiamüügi korraldamine väga raske töö, kuid ta leiab, et ta ei peaks saama selle eest eraldi tasu.

Valitsus, sealhulgas ka Vare, on kiitnud heaks Eesti Telekomi tütarfirma Eesti Telefoni 1. maist kavandatava kõne alustamise tasu kehtestamise. Eesti Telefoni esindajad märkisid, et keskmise telefonikõne pikkus on kolm minutit ning kolmeminutise kõne puhul on jääb makstav summa koos kõne alustamise tasuga samaks, sest minutitasusid alandatakse. Kui kõne on pikem kui kolm minutit, tuleb kõne odavam kui praegu.

Eesti Telefoni äriplaan näitab aga, et enamik kõnesid on käesoleval aastal alla kolme minuti. Eesti Telefon teenib kõne alustamise tasudest sel aastal äriplaani järgi täiendavalt kokku 160 miljonit krooni. Tuleval aastal, kui kõne alustamistasu on planeeritud tõsta, tahab Eesti Telefon sellest teenida 300 mln krooni.

Minister Raivo Vare ütles eile, et toetab Eesti Telefoni põhimõtteid alustamistasu kehtestamise osas. Ta andis mõista, et selline on tema visioon, kuidas valitsus esindab ühiskonna huve. Ühtlasi oli Vare nõus, et kõne alustamise tasu kehtestamine toetab üle kolme minuti pikkuseid telefonikõnesid, mis on vastuolus ettevõtete ja eraisikute seas levinud vajadusega säästa.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum