Toomas Truuverk • 20. jaanuar 1999 kell 22:00

Telekomi ootus pärsib kauplemist

Kauplemine Tallinna börsil rauges eile pea olematuks. Päeva jooksul registreeriti vaid 42 tehingut kogukäibega 1,25 miljonit krooni. Turuosalised seostavad kauplemishuvi puudust järgmisel nädalal algava Eesti Telekomi aktsiate avaliku müügiga.

ÄP indeks, mis päeva jooksul püsis pea muutumatuna, suutis börsi sulgemishetkel jääda 0,27protsendiga plusspoolele, lõpetades 267,26 punktil.Tõusvate ja langevate aktsiate suhe oli 7:2 esimeste kasuks.

Kauplemisaktiivsuselt ei anna eilne kauplemispäev põhjust kedagi esile tõsta. Hinnamuutuse osas saavutas aga üle pika aja tehinguni jõudnud ASA Kindlustuse aktsia koguni 87,5% tõusu. Siiski ei saa ASA aktsia puhul rääkida olulisest muutusest hinnatasemes -- tehing tehti juba mõnda aega püsinud 7,5kroonise müüginoteeringu tasemelt.

Vastukaaluks erakordselt igavale kauplemispäevale tuli eile mitu päris huvitavat ja olulist uudist. Kõige olulisem, samas mitte eriti üllatav, oli teade Eesti Telekomi aktsia tingimusliku noteerimise kohta Tallinna börsi põhinimekirjas. Kauplemist alustatakse pärast emiteeritud aktsiate kandmist pakkumises osalenute väärtpaberikontodele ehk arvatavalt umbes kuu aja pärast. Esimese pangasektorisse mitte kuuluva arvestatava aktsia lisandumisest Tallinna börsile loodetakse tugevat positiivset impulssi kogu turule. Mis tegelikult pärast Telekomi aktsia noteerimist Tallinna börsil juhtuma hakkab, oleneb siiski olulisel määral Telekomi IPO tulemustest (millise hinnaga, kas märgitakse üle ja kui, siis millises ulatuses).

Teine oluline uudis ja eelmisest kindlasti palju üllatavam oli teade Hansapanga asutajaliikme Rain Lõhmuse lahkumise kohta panga juhatusest. Lõhmus on juba kolmas Hansapanga asutajaliige, kes pärast suurosaluse müüki Swedbankile on pangast lahkunud või oma peatsest lahkumisest teatanud. Mõisa, Tamjärve ja Lõhmuse lahkumine Hansapangast tundub küllalt arusaadava sammuna nende isiklikust vaatenurgast, panga jaoks on aga kolme võtmeisiku lahkumine kindlasti problemaatiline.

Hetkel kuum