21 jaanuar 1999

EVEA Pangal uued investorid

Kaks senitundmata USA investorit -- Swiss Credit & Savings Union ja Morgan Nationwide Depository -- oleksid EVEA Panga teatel nõus esimeses etapis EVEA Panga aktsiakapitali kandma 5 miljonit dollarit ehk üle 67 miljoni krooni.

EVEA Panga juhatuse esimees Margus Tilga ütles, et investori tulek sõltub nende tahtest ja Eesti Pangast, kes peab andma nõusoleku investorile olulise osaluse omandamiseks. «Sellel investoril on reaalne raha olemas,» kinnitas Tilga. Varem on ta öelnud, et EVEA Pangal on investor olemas, kuid investor on rahatu.

Eile toimunud EVEA Panga pankrotiistungil jäi Eesti Pank selgelt oma seisukoha juurde kuulutada EVEA Pangale välja pankrot. Seetõttu pole tõenäoline, et Eesti Pank on nõus EVEA Panga investorile andma nõusolekut olulise osaluse omandamiseks.

Eesti Panka esindav advokaat Üllar Talviste ütles kohtus, et EVEA Pank on püsivalt maksejõuetu. «EVEA Panga omakapital on ekspertide hinnangul miinus 95,6 miljonit krooni,» sõnas Talviste kohtus.

EVEA Panga bilansis olevate eurobondide kohta ütles Talviste, et eksperthinnangu kohaselt ei ole nende väärtus nimiväärtuse lähedalgi. «EVEA Panga varadega saab katta vaid 41 protsenti kohustustest,» lisas advokaat Talviste. EVEA Panga varalist seisu ja eurobondide väärtust hindasid audiitorfirmad KPMG Estonia ja PricewaterhouseCoopers.

Kohus kuulutab otsuse EVEA Panga pankrotiasjas välja 5. veebruaril. Kohus lükkas samuti tagasi EVEA Panga palve pankrotihaldur uuesti ära kuulata. Margus Tilga ütles, et kui pankrot välja kuulutatakse, siis võtavad uued investorid üle panga kohustused.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum