31. jaanuar 1999 kell 22:00

USA majandus ei ilmuta nõrkust

Reedel avaldatud andmeil kasvas USA sisemajanduse kogutoodang 1998. aasta neljandas kvartalis 5,6 protsenti, mis on parim tulemus viimase kahe aasta jooksul.

Majandusspetsialistide ennustatud järsu languse asemel kasvas USA SKT lõppenud aastal kokku 3,9 protsenti, ehk samas tempos aasta varasemaga.

Jõudsast kasvust hoolimata pole majanduses aga märkigi inflatsioonilise surve suurenemisest. Nn SKT-deflaator, mis jätab arvestusest välja hindade tõusust tingitud majanduskasvu, suurenes aasta viimase kolme kuuga vaid 0,8 protsenti. Aasta arvestuses kasvas näitaja kokku ühe protsendi võrra, märkides USA kõige aeglasemat inflatsioonitempot alates 1949. aastast.

Viimase kvartali kasv oli analüütikute hinnangul ka üllatavalt hästi tasakaalustatud, leevendades kartusi, et USA majandus on muutunud liigselt sõltuvaks kodumaise tarbija ostuinnust. Ehkki eratarbimine kasvas viimases kvartalis taas jõudsalt -- aasta arvestuses 4,4 protsenti -- kasvasid samas ka tööstuse kulutused kestvuskaupadele ning investeeringud.

Head olid ka kaubandustulemused -- ekspordi kasvutempoks mõõdeti 18,8 protsenti, mis on viimase kahe aasta parim tulemus. Import suurenes 16 protsendi võrra.

Viimased tõendid sellest, et USA majandus on oluliselt paremas seisus kui Euroopa riikide oma, paiskas ühisraha euro reedel dollari suhtes madalaimale tasemele -- 1,13 dollarile. Sellega on euro oma 20 kauplemispäeva jooksul kaotanud dollari suhtes üle kolme protsendi esialgsest väärtusest.

USA tugevate baasnäitajate põhjal jätab rahapoliitikat koordineeriv keskpanga avatud turu komitee intressimäärad sel nädalal ilmselt muutmata. Mõnede analüütikute sõnul näeks keskpank siiski meelsasti kasvutempo aeglustumist -- tööpuudus on sedavõrd madal, et ettevõtjad kaebavad juba tööjõu nappuse üle.

Autor: FT

Hetkel kuum