Toomas Truuverk • 2. veebruar 1999 kell 22:00

Kauplemine börsil elavnes eile

Eilne kauplemispäev Tallinna börsil kujunes üle ootuste edukaks ja elavaks. Börsisüsteemi päevakäive ulatus registreeritud 141 tehingus koguni 8,84 miljoni kroonini. ÄP indeks kerkis tavapärasest veidi elavamas kauplemises 2,5%, 280,93 punktile.

Kui kõik ümbritsev kõrvale jätta, võiks tänase börsipäeva taustal teha kaugeleulatuvaid positiivseid prognoose. Aktsiahindade korralik tõus kasvava käibe korral näitab ostuhuvi suurenemist, mis omakorda lubab tõusutrendi püsimist.

Arvestades ümbritsevat keskkonda, kus börsi kauplemismahud absoluutnäitajates püsivad kindlalt alla 10 miljoni krooni taseme, ei maksa ühe kauplemispäeva põhjal siiski mingeid olulisi järeldusi teha.

Telekomi avaliku aktsiamüügi lõpu lähenemine ja Hansapanga baasintressi alandamise teade annavad lootust, et Tallinna börsile saabuvad õige pea taas veidi helgemad ajad. Eriti tähelepanuväärne on intressitaseme langetamine. Kuigi baasintressi 16% taseme võib endiselt hinnata kõrgete kilda, näitab intressi alandamise fakt iseenesest pärast intressitasemete pikka tõusuperioodi, et trend on muutumas ja finantssüsteem taas jalgu alla saamas. Vähemalt teooria kohaselt tähendab intresside langetamine aga aktsiahindade tõusu.

Maaklerite sõnul oli eile turul märgata arvestatavat liikumist. Aktsiate vastu tundsid huvi nii kohalikud kui välisinvestorid. Suuremat tähelepanu pälvisid loomulikult turuliidrid Hansapanga ja Ühispanga aktsia, mille hinnad tegid vastavalt 2,7 ja 3,9 mln kroonise käibe juures 2,7% ja 3,7% tõusu. Helsingis jäi huvi Hansa- ja Ühispanga aktsia vastu endisele tasemele. Hinnad tõusid aga sealgi eile kiiresti -- Hansapanga aktsia sulgus 27,1 kroonil jaÜhispanga aktsia 22,5 kroonil.

Kui põhinimekirja aktsiatest liikusid pankade ja kaubamaja aktsiad eile selgelt tõususuunas, siis tööstussektori liidrid Norma ja Merko Ehitus lõpetasid päeva miinuspoolel. Paistab, et vaid kasuminumbri avaldamine pole usaldust Norma vastu taastanud ja investorid ootavad rohkem infot.

Hetkel kuum