2 veebruar 1999

Klementi omanik vahetab nõukogu välja

12. veebruaril koguneva Klementi aktsionäride erakorralise üldkoosoleku päevakorras on nõukogu liikmete vabastamine ja uue nõukogu valimine. Lahkumisavalduse on kirjutanud Klementi kolmeliikmelise nõukogu esimees Ardo Kamratov ja liikmed Tambet Mägi ning Elmo Puidet.

«P.T.A. tegi ettepaneku,» kommenteeris Kamratov, kellele tehti samas pakkumine jätkata Klementi ökonoomika- ja haldusdirektorina.

Nõukogu juhiks saab P.T.A. esindaja ja suurendame liikmete arvu kolmelt viieni, nii et suhe jääb kolm soomlast ja kaks eestlast, selgitas P.T.A. tegevjuht Kari Mattson, kellest saab üks Klementi nõukogu liige. «Nimed on veel lahtised, ei ole tänastegi liikmete ees uks kinni,» lisas ta.

Praegustest nõukogu liikmetest on eri aegadel müünud oma osaluse Klementis Kamratov ja AMG Investeeringute juht Tambet Mägi talle kuuluvate firmade kaudu. Mullu suveni ASi Foreksi Väärtpaberid juhtinud Elmo Puidet esindas nõukogus maksuvaba firmat Komek Investments, kellele kuulus kevadel 28 protsenti Klementi aktsiatest. Kokku kontrollis kolmik vähemalt kolmandikku Klementi aktsiatest.

P.T.A. ostis eelmise nädala lõpul Optiva Panga tütarfirmalt OÜ Fine Holding 9,3 miljoni krooni eest 43 protsenti Klementi aktsiatest. Suur osa P.T.A.-le müüdud aktsiatest sai Optiva Pank endise Forekspanga klientide repotehingute laenu tagatisena. «Kusagil hilissuvel või varasügisel tuli see pakk panka,» kinnitas Optiva Panga korporatiivpanganduse investeeringute osakonna direktor Andres Toome.

P.T.A.ga lepingu alla kirjutamise eel müüsid pangale aktsiaid ka ettevõttega seotud isikud ja suuremad aktsionärid, lisas Toome.

Maaklerite sõnul soovis P.T.A. esialgu osta vaid Optiva Pangale algselt kuulunud kolmandiku aktsiatest hinnaga 9 krooni tükk, aga Klementi nõukogu liikmed nõudsid ka neile kuulunud aktsiate ostmist kaks korda kallimalt ehk 18 krooniga aktsia.

Klementi võtmeisikute vastutöötamist vältiv P.T.A. sai samas dikteerida aktsiate ostuhinda, sest Soome ettevõte annab enamiku Klementi allhanketöödest.

Andres Toome kinnitas, et Optiva Pank tehinguga kahju ei kandnud. «Kindlasti oli see kasumiga tehing, aga hinda ma kommenteerida ei saa,» lisas ta. «Eks nad arvutasid, kui palju hääli on vaja üldkoosolekul oma tahte elluviimiseks.»

Arvestades Klementi aktsionäride killustatust tagab 43protsendiline osalus üldkoosolekul piisava ülekaalu.

Kari Mattsson kinnitas, et P.T.A. huvi oli osta Klementis kontrolliv osalus, mille tagab kolmandik aktsiatest. «Optiva Pank pakkus ainult sellist hulka aktsiaid,» lisas ta.

Mattsson eitas plaani suurendada Klementi sõltuvust P.T.A. allhanketöödest. «Meid huvitab allhanke suurendamine, aga eesmärk ei ole muuta see allhanketehaseks,» tõdes ta.

P.T.A. kontrolliv osalus Klementis toob ettevõtte juhtide sõnul kaasa huvi investeerida kogu teenitud kasum ettevõttesse, et seeläbi suurendada firma väärtust. See on vastuolus väikeaktsionäride sooviga jaotada kasum dividendidena.

«Klementi arendamine on põhiküsimus, aga see ei sulge dividende aktsionäridele,» teatas Mattson.

On võimalik mõistlik kokkulepe, lisas Klementi juhatuse esimees Madis Võõras.

Merita panga poolt üle võetud P.T.A. omanik oli kuni möödunud aasta lõpuni Merita Invest. Siis moodustasid Merita Investi endised juhid Risto Wartiovaara ja Heikki Mäntynen investeerimisfirma Captum Group, mis võttis P.T.A. sarnaselt teiste Meritale kuulunud ettevõtetega üle.

Autor: Koit Luus

Hetkel kuum