Erik Samel • 7. veebruar 1999 kell 22:00

Eluase eemale linnakärast

Iga aastaga suureneb nende linlaste arv, kes vahetavad korteri eluaseme vastu mõnes vaikses rajoonis. Variante on vastavalt rahakoti paksusele mitmeid. Jõukamad ostavad omale maja, valikuvõimalusi on selleks piisavalt -- Tallinnas ja selle ümbruses on ehitusjärgus mitu eramurajooni. Enamikus neist on veel võimalik osta kas maja või ka ainult krunt, millele siis oma soovide kohane eluase rajada.

Kellel uue maja jaoks raha napib, sellel on kinnisvaraturul võimalik valida erineva hinna ja suurusega kasutatud eramute vahel, eramu omanikuks võib saada ka alla poole miljoni krooni eest. Veel väiksema raha eest on saadaval talvekindlad suvilad. Paljudest neist saab ajapikku korraliku eluaseme välja ehitada. Nii mõnigi Tallinna-lähedane aiandusühistu annab iga aastaga üha rohkem eramurajooni mõõtu välja. Suvilarajooni elamut ostes peaks hoolikalt kontrollima, kas piirkonnas jätkub elektrivõimsust ning kas talvel vett ikka on.

Paljude jaoks aga on optimaalne variant linnalähedase korteri ostmine. Kinnisvaramaaklerite sõnul on Tallina ümbruse korterite vastu huvi järjest suurenenud. Kuna nõudlus korterite järele ületab pakkumise, on ka korterihinnad kõrged ning võrreldavad talvekindlate suvilate hindadega.

Linnakorterist läheb vaiksemasse piirkonda elama nii vanu kui ka noori. Kuigi ka väikelinnas võib uueks eluasemeks olla tüüpprojektiga paneelmajakorter, on ülejäänud elukeskkond paljude jaoks tunduvalt vastuvõetavam. Bensiinikulud muutuvad pärast linnast välja kolimist küll sageli suuremaks, kuid sellele ei pööra suurem osa elukohavahetajaid tähelepanu.

Enamik neist, kes viimasel ajal on korteri Tallinna lähiümbrusesse ostnud, on varem elanud Tallinnas. Teistest Eesti piirkondadest pealinna tulijad ostavad enamasti linnakorteri.

Hetkel kuum