Peep Sooman • 28. veebruar 1999 kell 22:00

Autovahendajate äri kosub

Pruugitud sõidukite müüjate sõnul on inimesed aprillis tõstetavate mootorsõidukite aktsiisimäärade tõttu hakanud veebruaris autosid rohkem ostma.

Paide automüügifirma Joss Jireh R&L omanik Riho Laiksoo kinnitas reedel, et võrreldes jaanuariga on müüginumbrid paranenud kaks korda. Kui detsembris ja jaanuaris oli automüügimõõn, siis veebruaris müüsime 20 autot, mis teeb ühe auto tööpäeva kohta, rääkis Laiksoo.

Eks me ise hirmutame ka inimesi, et enne uut aktsiisi tuleks sõiduk soetada, selgitas Laiksoo. Nõudlus veel nii suureks pole läinud, et autode hinnad tõusma hakkaksid, lisas ta.

Ka Valga autofirma A-Karuse ASi omanik Allain Karuse ütles, et veebruaris osteti aktsiisihirmus autosid palju. «Ei jõua nii palju uusi sõidukeid peale tuua kui vaja,» lausus Karuse.

Tundub, et kõik vaba raha investeeritakse autodesse, küll ostetakse endale, tütardele, poegadele ja ei tea veel kellele, seletas Karuse. Aga enne aprilli algust toome viimase treileritäie autosid, siis on paariks kuuks vaikus majas, lisas ta.

A-Karuse AS müüs veebruaris ligi 50 peamiselt Saksamaalt imporditud pruugitud sõiduautot, jaanuaris müüdi neid vaid 34. Karuse sõnul on veebruari müügitulemused üllatavad just seetõttu, et talvel ostetakse tavaliselt autosid tunduvalt vähem kui sügisel.

Automüük läheb hästi, jaanuari 15 auto asemel müüsime veebruaris ligi 30 sõiduautot, lausus Tallinnas asuva Hiiu-Suurtüki autopoe osanik Urmas Kõrvas. Uue aktsiisimaksu tõttu on inimesed ilmselt paanikas, lisas ta.

Prognoosin, et ka märtsis on autode vastu elavam huvi, aprillis aga autode maaletoomine soikub, hindas Kõrvas.

Tallinnas pruugitud sõidukeid müüva ASM Autokeskuse tegevdirektor Urmas Mõik tõdes, et inimesi käib autosid uudistamas rohkem. Samas pole müügitulemused veel paranenud, möönis ta. Mõik ütles, et eeldatavasti autohullus algab ning jõuab ka nende firmani.

Autoregistrikeskuse registri kesktalituse juhataja asetäitja Elle Treffneri sõnul pole kasutatud sõidukite esmaste registreerimiste arv veebruaris nende andmetel suurenenud. Treffner lisas, et veebruaris registreeritud autosid pole veel kokku arvestatud, kuid võrreldes jaanuariga pole veebruaris suurt registreerimiste arvu suurenemist oodata.

1. aprillil tõuseb kõikidel sõidukitel mootorikubatuuri pealt tasutav aktsiisimaks kuni 30 korda ning pruugitud autode vanusemaks kuni 10 korda.

Hetkel kuum