Kaja Koovit • 1 märts 1999

Eesti võlakirjaturg muutub atraktiivseks

Hansapanga investeerimispanganduse spetsialist Ülo Kallas kinnitas eile, et madalama nominaaliga võlakirjade emiteerimist võib oodata juba lähinädalatel.

Kallas märkis, et viimasel ajal on oluliselt suurenenud väikeinvestorite huvi võlakirjade turu vastu. Hansapanga seni korraldatud ettevõtete võlakirjaemissioonides on võlakirjade nimiväärtus olnud valdavalt 100 000 krooni.

Majandusministeeriumi haldus- ja finantsosakonna juhataja asetäitja Kalev Pikaru ütles, et nominaali alandamine muudab tõenäoliselt võlakirjaturgu atraktiivsemaks, see sõltub peamiselt aga pakutavast võlakirjade intressist.

Tallinna kaubamaja finantsdirektor Urmo Vallner tunnistas, et ka ettevõttele oleks võlakirjade väiksem nominaal kasulik, sest siis oleks vaba raha olemasolul võimalik emissiooni väiksemates kogustes välja osta. Suurem investorite ring peaks andma võimaluse laenata raha madalama intressiga, lisas Vallner.

Lenno Oja Ühispanga korporatiivpanganduse osakonnast lausus, et Ühispangal ei ole praegu kavas korraldatavate emissioonide võlakirjade nominaalväärtust vähendada. Tema sõnul pole ka praegu täheldada väikeinvestorite suurt huvi võlakirjade vastu.

Ülo Kallas ütles, et võlakirju emiteeriva ettevõtte jaoks pole vahet, kui suur on välja lastavate võlakirjade nimiväärtus, sest emissiooniga seotud kulud jäävad samaks. Küll tekib väiksema nimiväärtusega emissiooni korral korraldajatele lisatööd, möönis Kallas.

Ettevõtted laenavad raha võlakirjaturult pankade vahendusel, kelle kliendid nad ise on. Peamiselt emiteerib ettevõtete võlakirju Hansapank. Kohalike omavalitsuste emissioonid toimuvad põhiliselt Ühispanga vahendusel.

Hetkel kuum