8 märts 1999

Börs tõusis pärast valimisi

Ühispanga maakler Märt Helmja ütles, et kindlasti mõjutasid valimised aktsiahindade tõusu. «Välisinvestorid hakkasid ostma, sest valimiste tulemus suurendas usaldust,» ütles Helmja. Ta sõnas, et ka parempoolsete võimalus moodustada valitsus mõjub investoritele positiivselt.

Helmja sõnul kergitasid aktsiahindu lisaks samad põhjused mis eelmise nädala lõpus. «Eelkõige on siin rolli mänginud Telekomi aktsia hinna tõus Londonis,» ütles Helmja. Tema hinnangul on siiski kohalikud käibed väikesed. «Ära on kadunud suurte koguste müüjad, ostuhuvi on suurenenud,» lisas ta.

Talinvest-Suprema Väärtpaberite ASi müügijuht Veikko Maripuu märkis samuti, et valmistel oli mõju eilsele aktsiahindade tõusule. «Eeldati, et valimistulemused ei tule nii head, kui nad tulid, kuid kolmikliidul on nüüd hea põhi teha korralik valitsus,» ütles Maripuu. Ta lausus, et lääne investorid on teadlikud Eesti edukusest ning kodumaised valijad näevad liberaalse majanduse jätkumist. «Valimised näitavad, et järgmised neli aastat minnakse edasi reformide teel,» ütles Maripuu. Ta sõnas, et välisinvestorid on valimistulemuste suhtes optimistlikult meelestatud.

Enim tõusis eile Kalevi aktsia, 22,7% 13,5 kroonile. Põhinimekirja suurim tõusja oli 5,9 protsendiga Hansapanga aktsia, mis sulgus 85,25 krooni juures. Eesti Telekomi aktsia tõusis 2,7 protsendi võrra ja selle sulgemishind oli 115,25 krooni.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum