14 märts 1999

Valitsusasutustele oma säästuprogramm

Kui eelarvelaekumistega tekib probleeme, siis edukas eraettevõttes tõmmatakse kulud võimalikult koomale ehk pannakse kokku nn kriisiprogramm. Lahkuva valitsuse ülepaisutatud riigieelarve ning maksude alalaekumine peaksid sundima ka valitsusasutusi koostama säästliku majandamise programme.

Naiivne on arvata, et selleks tuleb initsiatiiv altpoolt, sellepärast peaks uus valitsus võtma vastu otsuse, et kõigi riigiasutuste selle aasta eelarvemaht väheneb kindla protsendi võrra. Protsent peaks sõltuma eelarve prognoositavast alalaekumisest.

Eelarve on juba niigi pingeline ja rohkem ei ole võimalik kulusid kokku tõmmata, ütlevad toimetuse seisukohavõtu peale riigiasutuste juhid. Kulude kokkuhoid ei saa olla eesmärk omaette, sest peale säästmise on oluline, et ametnikkonna töö kvaliteet ei langeks.

Valitsemiskulude vähendamine ei ole paljas sõnakõlks, millega valimiste eel populaarsust võita. Erinevalt kõrgetest riigiametnikest kõrvalolevas küsitluses on toimetus veendunud, et võimalusi kulusid piirata on mitmeid.

Häda on selles, et paljud valitsusasutuste juhid ei ole neid endale lihtsalt teadvustanud. Alljärgnevalt pakub Äripäev välja kriisiprogrammi aluspunktid, mida soovitame juba alates tänasest kõigil riigiasutustel jälgima hakata. Teine võimalus on külastada keskkonnaministeeriumit, kus juba praegu on rakendatud mitmeid kokkuhoiumeetmeid.

Kriitiliselt tuleb üle vaadata seminaride korraldamine. Näiteks toimus hiljuti maksuameti ja haigekassa kahepäevane seminar Essu mõisas. Kokkuhoid on võimalik, kui seminarid ei kujune väljasõiduks kaunisse puhkekompleksi, ei kesta mitu päeva ning lõuna- või õhtusöögi eest maksavad osalejad ise.

Kulusid saab vähendada näiteks asutuse spordipäevade arvel. Teades, et möödunud nädala reedel toimus Võsul maksuameti spordipäev, oli imelik kuulda maksuameti peadirektori Aivar Sõerdi kurtmist halva maksulaekumise üle.

Kindlasti on üks säästmisvõimalus komandeeringud. Piirata saab nii komandeeringul käijate arvu kui ka transpordi- ja majutuskulusid. Ei ole vaja lennata äriklassis ja naaberriikides ametilähetusel käies saab lennuki asemel kasutada laeva või rongi.

Kõige olulisem kulude kokkuhoiu koht on aga ikkagi tööjõud. Selleks, et saada ülevaade tööjõu efektiivsest kasutamisest, tuleb valitsusasutustes viia läbi tööpäeva kaardistus.

Hetkel kuum