Piimakarja hukk kaotab töökohti

«Sügisest on pool piimakarja hävinud,» kinnitas ASi Ühinenud Meiereid peadirektor Andres Soosaar. «Praeguse madala kokkuostuhinna juures ei saa tootjad selle rahaga muud teha, kui ainult hädapärased maksud tasuda.»

Madalate hindade tõttu asuvad esimestena loomi hävitama paari lehma pidajad, kellele lehm oli seni lisasissetuleku allikas. Eestis on paari lehma pidajaid umbes 30 000, piimatööstustes töötab 3500--4000 inimest. Kokku on piima tootmise ja töötlemisega seotud 40 000 inimest.

Soosaare sõnul on piima kokkuostuhinna langus paratamatu. «Suvel toodetakse piima kaks korda rohkem kui talvel, seega peab hind langema,» seletas ta. Ühinenud Meiereid arutab lähipäevadel piima kokkuostuhinna järjekordset langetamist.

Ühinenud Meiereide kontserni kuuluva ASi Põlva Piim peadirektor Kalev Kreegipuu ütles, et ettevõte valmistab praegu piimatooteid ainult vastavalt tellimustele, piimakombinaadi laoseis ei kasva. «Töötajate hulgas valitseb teadmatus, kunagi ei tea, kas neile järgmisel päeval veel tööd jätkub,» rääkis Kreegipuu.

Põlva Piim on saanud tööinspektsioonilt loa rakendada töötajatele osalist tööaega.

Põllumajandusministeeriumi loomakasvatusbüroo juhataja Matti Piirsalu ütles, et ta ei usu piimatoodangu vähenemisse poole võrra. «Piimatoodang väheneb võrreldes eelmise aastaga, kuid mitte rohkem kui 14 protsenti,» prognoosis Piirsalu. «Suured tootjad, kellel on suur tootmismaht, saavad piima eest paremat hinda kui väiketootjad ja tulevad toime.»

Piirsalu hinnangul väheneb piimakari eelkõige ääremaadel. «Nii palju kui mina olen suurtootjatega rääkinud, ei kavatse nad küll karja hävitama hakata,» ütles ta.

ASi Talinvest analüütik Tarmo Gede ütles, et kui piimatööstused jäävad ilma poolest toorainest, tõuseb piima hind nii tootjatele kui ka tarbijatele. «Ettevõtete püsikulud jäävad samaks, mis muudab tootmise kallimaks,» rääkis Gede. «Levib käest kätte müük, mõni nõrgem tööstus võidakse sulgeda,» lisas ta.

Gede sõnul võib toorpiima vähenemise korral kaotada piimakombinaatides töö veerand kuni kolmandik praegustest töötajatest.

Piima kokkuostuhind kõigub 1,3 krooni ja 2,45 krooni vahel kilogrammi eest, aprillist hakkab hind piima rohkuse tõttu vähenema. Piimatootjate sõnul tulevad nad ots otsaga kokku, kui piima ühe kilogrammi hind on vähemalt 2 krooni ja 20 senti.

Raikküla Farmeri juhataja Tõnu Rahula ütles, et tervikuna võib piimatoodang sellel aastal väheneda kuni veerandi võrra.

«Meil on tootmine kahjumis, elatume kõrvaltegevustest,» rääkis Rahula. «Suurematel tootjatel on rasva ehk rohkem ja nad suudavad ühe aasta kahjumis elada,» lisas ta.

Eelmisel aastal toodeti Eestis 732 000 tonni piima, siseturu tarbimine oli 470 000 tonni. «Riik peaks kehtestama tootjatele kvoodid, et lõpeks pidev ületootmine,» leidis Andres Soosaar.

Hetkel kuum