21. märts 1999 kell 22:00

Tuule- ja päikeseenergial on tulevikku

Nagu näitas Soome tehnikaülikooli uute energialiikide uuring, neljakordistus Soomes aastail 1993--1998 vastavate energiaseadmete tootmise käive ja kasv arvatakse jätkuvat jõuliselt.

Esialgu on alternatiivenergia vallas selgel juhtpositsioonil tuuleenergia. 1997. a oli alternatiivenergiaseadmeid tootvate Soome ettevõtete käive 1,184 miljardit krooni, millest miljardi hõlmas tuuleenergia ja ülejäänud osa päikeseenergia. Eelmisel aastal oli tuuleenergiaseadmete käive 1,052 miljardit.

Alternatiivenergiaseadmete maailmaturg kasvab aastas üle viiendiku. Mullu oli selle maht 39,45 mld krooni ja aastaks 2010 peaks kasvama 131,5--184 mld Eesti kroonini. Soome loodab endale 5,3 mld krooni suurust turuosa.

Soomes toodab tuulejõujaamade osi mitu ettevõtet. Suurim neist, ABB valmistab tuulegeneraatoreid, mille müügiga ta mullu teenis 263 mln krooni, Rautaruukki terasplaate, Neste toodab tuuleveskitiibadele vaiku, impordib Soome tuulejõujaamu ja tegeleb ka päikeseenergiasüsteemide väljatöötamisega. Soome ettevõtete toodangust läheb suurem osa ehk 85% eksporti. Taani on tuuleenergiapioneer ning seega ka suurim turg. Mujalgi ELis on alternatiivenergia vastu huvi kasvanud. Tuuleenergia tootmine kasvas Soomes 1998. a 1997. aastaga võrreldes 40%, kuid selle osa kogu energiatarbimises on endiselt väike ehk 0,03%. Soomes loodud energiastrateegias loodetakse aastaks 2015 selle osakaal tõsta paari protsendini.

Autor: TS

Hetkel kuum