22 märts 1999

Margariinisõda hoogustub

Kohus hakkab hagi arutama 29. märtsil. «Küsimus on kaubamärgi kaitses. Me ei ole varem Benecoli nimele reageerinud, sest me ei teadnud, et Raisiol on plaanis oma tootega Beneluxi riikidesse, meie põhiturule tulla. Asi pole ainult nimes, vaid ka selles, et Raisio kavatseb Benecoli turustada kui kolesteroolitaset alandavat ja südamele hästi mõjuvat toodet,» selgitab Unileveri pressijuht Steve Milton.

Unilever on oma Becelit Hollandis, Belgias ja Luksemburgis turustanud juba 35 aastat ning nende turustrateegia on samuti põhinenud reklaamlausele «Südamele hea». Unilever tahab Raisio margariinile veel üht konkurenti turule tuua -- juba sel kevadel pidi Hollandi turule paisatama uut tüüpi, samuti kolesterooli alandav margariin Becel Proactive, mis Suurbritannia turul kannab nime Flora Proactive.

Kuid sellega on tekkinud tõrkeid. Nimelt keeldus Euroopa komisjon (EK) Unileveri uuele kolesteroolitaset alandavale margariinile müügiluba andmast, sest avalikkuses süveneb kartus, et geneetiliselt töödeldud komponentidega toiduained võivad inimese tervisele mõjuda kahjulikult. Nii Rootsi kui ka Saksamaa on seadnud kahtluse alla Unileveri uue põlvkonna margariini ohutuse inimesele, sest seda reklaamitakse kui toiduainet, millel on tervendav toime, mida ei ole piisavalt tõestatud.

Euroopa Liidu seaduste kohaselt saaks EK anda uuele tootele heakskiidu ka kahe riigi vastasseisu korral, sest üheksa riiki on selle heaks kiitnud. Kuid üldise häälestatuse tõttu on EK valmis ära ootama Rootsi ja Saksamaa nõutud lisatestid, mis võtavad aega kuus kuni üheksa kuud. Sellele vaatamata loodab Unilever uue margariini peatselt turule tuua USAs, kus see kannab nime Take Control.

Samal ajal EK otsus Raisio Benecoli ei puuduta, sest see on müügil Soomes alates 1995. aastast alates ja järelikult ei käi ELi uudistoote mõiste alla, mis eeldab müügil olemist alla kahe aasta. See annab Benecolile konkurentsis Beceliga väikese edumaa.

Raisio pressiesindaja Sten von Hellens kinnitas, et kohtuskäik Hollandis ei mõjuta vähemalt esialgu Benecoli turustusplaane Euroopas. Tema arvates ei ole võimalik Beceli ja Benecoli nimetust omavahel segi ajada. Näiteks Soomes on mõlemat margariini juba aastaid edukalt müüdud.

Ta tuletab ka meelde, et Benecoli nimi on registreeritud kogu Euroopa turul käibivaks. «Benecoli nimi oli juba ammu ka Hollandis registreeritud. Varem pole nime kasutamise vastu mingeid argumente esitatud,» kinnitab von Hellens.

Autor: KL

Hetkel kuum