24. märts 1999 kell 22:00

Telekom maksab miljoneid kroone omanikutuluks

«See on aktsiate emissiooniprospektis kirjas, et me kavandame nii palju dividende maksta,» ütles Sõmera eile. Ta ei soostunud ütlema, kui suur on Eesti Telekomi eelmise aasta puhaskasum.

Eesti Telekomi avalike suhete juht Raul Kalev kinnitas, et ettevõte kavatseb avaldada oma eelmise aasta majandusnäitajad järgmise nädala algul. Eesti Telekomi kasum oli 1997. a 223,1 mln ja aasta varem 189,1 mln krooni.

Eesti Telekomi aktsiate avaliku müügi prospektis on kirjas, et ettevõte maksab eelmise majandusaasta eest dividende kuni 22,5% puhaskasumist. Prospekti järgi tagatakse igale aktsionärile dividende mitte vähem kui 78 senti aktsia kohta. Käesoleva ja järgmiste aastate eest maksab Eesti Telekom dividende umbes 20% ettevõtte puhaskasumist.

Sellel aastal ei saa Eesti Telekomist dividende Eesti Telefoni ja Eesti Mobiiltelefoni osanikud Soome Telia ja Rootsi Tele, kes on juba tütarfirmadest eelmisel aastal omanikutulu välja võtnud.

Eesti Telekom on olemuselt valdusfirma, millel kulusid eriliselt ei ole. Ettevõte teenib suure osa kasumist dividendidena tütarettevõtetest Eesti Telefon ja Eesti Mobiiltelefon. Eesti Telefon maksis Eesti Telekomile eelmisel aastal omanikutulu 55 mln krooni 179 mln krooni suurusest kasumist ja Eesti Mobiiltelefon 87,7 mln krooni 239 mln kroonisest kasumist.

Toomas Sõmera sõnul käib praegu Eesti Telekomi restruktureerimise tehniliste küsimuste lahendamine. «Selle hulgas on restruktureerimise vormistamine ja äriregistrisse paberite esitamine,» lausus Sõmera. Ta lisas, et ettevõte loodab aprillis korraldada aktsiakapitali laiendamise Sonerale ja Teliale ning saada sellele audiitorite kinnitus. Siis võib Eesti Telekomi restruktureerituks lugeda.

Ettevõtte ümberkujundamise järel on Eesti Telekom 14,12 mld kroonise turukapitalisatsiooniga Ida-Euroopa suuruselt 11. ettevõte. Tabeli tipus on Ungari telekomiettevõte Matav. Jaanuaris ajalehe Financial Times avaldatud Ida-Euroopa 100 suurema ettevõtte hulka mahuvad Eestist ka Hansapank ja Ühispank.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum